Basescu: Subiectul Rosia Montana va fi discutat in CSAT

Miercuri, 30 Decembrie 2009, ora 09:44
1833 citiri
Basescu: Subiectul Rosia Montana va fi discutat in CSAT

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, la un post de televiziune, ca subiectul legat de proiectul minier de la Rosia Montana va fi discutat in CSAT, "cu expertiza pe masa", precizand ca sunt asteptate rezultatele acestei expertize. 

"Astept rezultatele expertizei.

In orice caz, nu eu voi fi cel care ia decizia.

Subiectul va fi in CSAT, cu expertiza pe masa", a spus el, raspunzand unei intrebari.

Guvernul va solicita acordul Comisiei Europene pentru derularea proiectului Rosia Montana, principala problema fiind legata de utilizarea cianurilor in exploatarea miniera, au declarat, in urma cu o saptamana, agentiei Mediafax, surse oficiale.

"Exploatarea cu cianuri este principala problema legata de acest program.

Derularea proiectului depinde de acordul Comisiei Europene", au aratat sursele citate.

Programul de guvernare al viitorului Cabinet prevede reevaluarea proiectului Rosia Montana, dar pe baza unor expertize interne si internationale, concomitent cu realizarea unei strategii nationale pentru valorificarea resurselor minerale non-energetice.

Compania canadiana Gabriel Resources detine 80% din capitalul social al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), in timp ce statul roman controleaza 19,3% din actiuni, prin compania Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,7% din titluri.

Reprezentantii RMGC au aratat in luna octombrie ca este in derulare o majorare de capital social cu 597,6 milioane de lei, de la 14,99 milioane lei la 612,6 milioane de lei, operatiune in urma careia toti actionarii isi vor mentine participatiile.

Proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, este unul controversat, contestatarii invocand in special problemele de mediu care ar urma sa fie provocate de aceasta investitie. 

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#basescu, # rosia, # montana, # csat , #stiri Traian Basescu