Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Basescu spune ca la ora 13.00 va anunta decizia privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor

Basescu spune ca la ora 13.00 va anunta decizia privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor

Presedintele Traian Basescu a anuntat vineri, in intalnirea de la Cotroceni cu sindicatele din invatamant, ca la ora 13.00 va face o declaratie despre majorarea salariilor profesorilor cu 50%. Liderii sindicali au declarat la finalul intrevederii ca sunt convinsi ca presedintele va promulga actul normativ.


Convocarea liderilor sidicali din invatamant la Palatul Prezidential vine la doua zile dupa ce seful statului a primit din partea Guvernului o analiza privind impactul economico-financiar al majorarilor salariale, al majorarii punctului de pensie pentru grupele I si II de munca si al acordarii indemnizatiilor pentru mame, votate de Parlament, din datele furnizate reiesind ca majorarile promovate de Legislativ nu se sustin din punct de vedere economic.


"In aceste zile am purtat o corespondenta cu presedintele, in care eu i-am adus la cunostinta o serie de date cu impactul economic al unor decizii ale Parlamentului care ar putea intra in vigoare. Ma refer la salariile profesorilor, la pensiile cu grupa I si II de munca si la ajutoarele pentru mame.(...) Presedintele mi-a cerut o serie de date suplimentare pentru a-si fundamenta decizia, care urmeaza sa fie trimise pana miercuri", declara, luni, premierul Tariceanu , in emisiunea "Stirea zilei", de la Antena 3.


Premierul a precizat ca analizele vor fi elaborate de ministerele Finantelor si Muncii, documentele fiind fundamentate pe impactul economic al unor astfel de masuri care, in opinia sa, ar avea "consecinte dramatice" daca ar fi puse in aplicare.


Pe 25 octombrie expira temenul la care presedintele poate promulga legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50%. Articolul 77 din textul fundamental prevede ca promulgarea legii de catre seful statului se face in termen de cel mult 20 de zile de la primire. Daca s-a cerut verificarea constitutionalitatii legii promulgarea acesteia se face in cel mult 10 zile de la primirea deciziei Curtii Constitutionale, prin care i s-a confirmat constitutionalitatea.


Curtea Constitututionala a decis, la 15 octombrie, ca nu se incalca legea fundamentala prin modificarile privind marirea salariilor cu 50% pentru profesori. Contestatia Guvernului impotriva Legii de majorare a salariilor profesorilor cu 50% a fost discutata miercuri de judecatorii Curtii Constitutionale, alaturi de sesizarea sefului statului privind legea Curtii de Conturi si sesizarea Ecxecutivului cu privire la modificarile prin care s-a marit cu 50% si respectiv 25% punctul de pensie la categoriile I si, respectiv, II de munca.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 689 ori