Basescu: Sistemul sanitar primeste finantare suplimentara doar daca apune cheltuielile sub control

Duminica, 31 Iulie 2011, ora 19:31
1233 citiri
Basescu: Sistemul sanitar primeste finantare suplimentara doar daca apune cheltuielile sub control

Presedintele Traian Basescu a spus ca sistemul de sanatate va primi finantare in functie de modul in care va reusi sa-si controleze propriile cheltuieli, pe un model calchiat dupa modul in care Romania a primit bani de la Fondul Monetar International. 

Seful statului a sustinut, dupa intalnirea de duminica avuta cu delegatia comuna a FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene, ca unul din obiectivele guvernului este sa aduca sub un control riguros cheltuielile din sanatate. De realizarea acestui control depinde modul in care va fi finantat sistemul in perioada urmatoare.

"Faptul ca s-au inchis niste spitale care nu erau performante si care nu puteau garanta niciun fel de siguranta pacientului nu inseamna miezul reformei in sistemul de sanatate.

Sanatatea va primi 300 de milioane, indeosebi pentru a acoperi arieratele unor spitale si mai pot beneficia si de alte fonduri numai cu conditia indeplinirii anumitor pasi, adica exact comportamentul pe care il avea FMI fata de Romania cand trageam transela fiecare trei luni.

Sistemul de sanatate mai primeste o transa de bani in afara celor 300 de milioane daca se intampla un pas, a doua transa si a treia daca se intampla si alti pasi.

Numai in aceste conditi", a declarat Traian Basescu. Seful statului a admis ca sanatatea este un domeniu subfinantat, insa a precizat ca aceasta situatie nu scuza lipsa rigurozitatii in cheltuirea fondurilor disponibile actualmente.

"Sistemul de sanatate este subfinantat datorita contributiei mici pe care o avem ca salariati la fondul de sanatate si datorita numarului mic de contributori in raport cu numarul de utilizatori ai sistemului, dar asta nu inseamna ca putem accepta ideea lipsei de control asupra sistemului de sanatate", a spus presedintele adaugand ca suplimentarea fondurilor pentru sanatate se poate face doar prin diminuarea celor pentru investitii si in alte domenii, lucru care va fi facut doar daca in sanatate cheltuielile vor fi aduse sub control.

Presedintele Basescu a afirmat ca acesta este un obiectiv la care Guvernul nu va renunta, indiferent de criticile care-i vor fi aduse. "Am observat campania declansata de unii interesati, altii voluntari pentru ca tot e o ocazie sa spui lucruri despre guvern si presedinte, dar nu va ceda nimeni. Pana nu se pun cheltuielile din sanatate sub control nu ne putem gandi in mod serios la marirea bugetului sanatatii pentru ca nu este un buget care provine doar din contributii", a conchis Basescu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu, # declaratie basescu, # declaratie sistem sanitar basescu , #stiri Traian Basescu