Basescu: Serviciile habar n-au avut de celebrul contract Sterling

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 09:30
1148 citiri
Basescu: Serviciile habar n-au avut de celebrul contract Sterling

Presedintele Traian Basescu a declarat marti seara, la un post de televiziune, ca serviciile de informatii "habar n-au avut" de contractul cu firma Sterling si ca "prudenta" l-a facut sa nu se pronunte pe aceasta tema, desi are "destule analize", precizand ca asteapta rapoarte oficiale.

Traian Basescu a spus ca spera ca Guvernul va avea macar o concluzie a Corpului de Control al primului-ministru, "daca nu si a altora". Intrebat daca contractul cu Sterling a fost discutat in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, seful statului a negat, precizand ca acesta "nu este subiect de CSAT", dar ca lucrurile se pot schimba in functie de rapoartele de control.

Corpul de control al Guvernului a inceput, pe 9 februarie, verificarile cu privire la contractul incheiat intre Sterling Resources si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), a declarat luni agentiei NewsIn noul presedinte al ANRM, Gelu Maracineanu.

"Azi dimineata, Corpul de Control al Guvernului a demarat activitatile de verificare a prevederilor legale, cu privire la incheierea si derularea Contractului de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia. Colaboram foarte bine cu dansii. Nu stim cand vor finaliza raportul, insa atunci cand vor alcatui concluziile acestui control, le vor prezenta premierului, Emil Boc", a declarat, pe 9 februarie, pentru NewsIn Gelu Maracineanu.

Premierul Emil Boc declarase anterior ca va fi analizata sub aspect legal modalitatea prin care contractul de explorare incheiat intre Sterling Resources si ANRM a fost transformat in acord petrolier si de concesiune.

Premierul Boc a declarat joi, 5 februarie, ca, potrivit actului aditional incheiat cu Sterling Resources, compania a avut inainte de decizia CIJ drept de explorare in Marea Neagra, iar dupa decizia Curtii contractul prevede si dreptul de exploatare a resurselor. Primul-ministru, care a anuntat ca a fost desecretizata anexa la ontractul in cauza, a anuntat si ca a fost sesizat Corpul de control al Guvernlui.

Durata acordului petrolier pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia este de 30 de ani, calculati de la data intrarii in vigoare a Contractului de explorare si impartire a productiei, cu drept de prelungire pentru o perioada de pana la 15 ani.

Contractul de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia a fost incheiat de Rompetrol S.A. la data de 6 august 1992, cu firmele Enterprise Oil si Canadianoxi Ltd. si aprobat prin Hotararea Guvernului nr.570/1992, inainte de intrarea in vigoare a Legii petrolului 134/1995, prin care s-a statuat ca tipul de contract petrolier practicat in Romania este acordul petrolier de concesiune.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#basescu, # sterling, # servicii informatii, # concesiune , #stiri Traian Basescu