Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Basescu: romanii vor trece peste dificultati daca sunt uniti

Basescu: romanii vor trece peste dificultati daca sunt uniti

Presedintele Traian Basescu a facut apel, luni seara, la receptia oferita pentru Ziua Nationala a Romaniei, la valorile care au adus unitate, respectiv determinare, spirit de sacrificiu, incredere, elemente esentiale, in opinia sefului statului, pentru reformarea statului, informeaza Mediafax. 

"Se implinesc 20 de ani de cand 1 decembrie a devenit Ziua Nationala a Romaniei, dar momentul aniversarii Marii Uniri este inca din 1918 o sarbatoare de suflet a romanilor. Istoria noastra are multe date semnificative, dintre ele 1 decembrie ne ajuta cel mai bine sa ne intelegem istoria si sa ne afirmam identitatea.

Ziua Nationala este un reper care ne aduce aminte de o istorie in care dezvoltarea natiunii si a statului au fost conditionate de imperiile care ne inconjurau.


Din aceasta perspectiva, crearea Romaniei Mari putea sa para un miracol, dar, daca a fost un miracol, a fost unul platit cu sange pe campurile de lupta, in Razboiul de independenta si in Primul Razboi mondial.


Regasirea tuturor romanilor intr-un singur stat a fost un proiect care a cerut sacrificii care astazi ne este dificil sa ni le imaginam", a declarat Traian Basescu.


El a adaugat ca actul de la 1 decembrie a fost un vis care a devenit realitate pentru ca au existat solidaritatea, curajul si increderea in justetea idealului.


"Aceasta este lectia pe care astazi o primim de la trecutul nostru, o lectie importanta pentru viitorul nostru ca natiune.


Romania poate deveni mai puternica si mai prospera facand apel la valorile care ne-au adus unitate: determinarea, spirit de sacrificiu, incredere in noi insine.


Este in primul rand datoria reprezentantilor politici sa realizeze reforma statului, cum este si datoria decidentilor de la nivelul vietii economice sa-si asume in mod responsabil rolul de vectori ai dezvoltarii durabile a Romaniei.


Provocarile sociale si economice prin care trecem pot fi depasite doar daca plecam de la adevarul despre noi insine si de la evidenta necesitate de a ne adapta unei lumi intr-o schimbare accelerata", a mai spus seful statului.


El a apreciat ca masurile luate de Romania pentru a echilibra cheltuielile bugetare in contextul crizei au fost unele extrem de dificile, chiar foarte dure, dar ele au permis tinerea sub control a efectelor crizei.


"Intarzierea ne-ar fi costat infinit mai mult si putem sa intelegem costurile intarzierii sau a ezitarilor privind la ceea ce se intampla in tari europene. Nu toate cauzele crizei globale economico-financiare din ultimii ani au fost inlaturate.


De aceea,UE se reformeaza si-si intareste mecanismele de guvernare economica.


Majoritatea tarilor membre ale UE trec printr-o innoire a sistemelor lor economice si sociale. Si in Romania procesul de modernizare trebuie sa continue, pentru a deveni mai competitivi, pentru ca prosperitatea sa fie reala si durabila.


Reformele pe care am inceput sa le facem, modernizarea institutiilor statului, pot fi realizate cu succes daca romanii inteleg necesitatea lor. Le multumesc tuturor romanilor care se alatura acestui efort", a aratat presedintele Basescu.


El a spus ca toti romanii trebuie sa se gandeasca la faptul ca "tot ceea ce ne uneste este mai important decat ceea ce ne desparte".


"Ne unesc valorile nationale, ne uneste dorinta de a fi la inaltimea spatiului de civilizatie, de prosperitate si de securitate al Uniunii Europene, din care facem parte.


1 Decembrie este adeseori privit numai ca un moment al unificarii teritoriale. Dar si acum, ca si atunci, celebram mai mult decat atat, celebram afirmarea drepturilor, libertatilor cetatenesti, celebram un moment al maturizarii noastre politice.


Rezolutia Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia reafirma valorile Romaniei moderne - votul universal, libertatea cultelor, libertatea presei, reforma agrara, dreptul muncii si prevedea ca «fiecare popor se va instrui, administra si judeca in limba sa proprie, prin indivizi din sanul sau si fiecare popor va primi dreptul de reprezentare in corpurile legiuitoare».


Aceasta este lectia de maturitate politica si de generozitate pe care romanii o dadeau atunci si o pot da si azi.


Patriotismul nostru este si trebuie sa ramana un patriotism al generozitatii si al deschiderii catre ceilalti", a mai afirmat seful statului. El a precizat ca romanii vor trece peste dificultati daca sunt uniti.


"La 20 de anianiversati in libertate trebuie sa intelegem ca avem azi datoria de a ne aminti cu totii ca libertatea presupune responsabilitatea fiecaruia pentru propria lui soarta si responsabilitatea prezentului fata de viitor.


Am convingerea ca, daca avem vointa de a actiona in spiritul responsabilitatii pentru viitorul Romaniei, putem privi la anii ce vin cu deplina incredere. La multi ani romani, la multi ani Romania!", a conchis seful statului. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1104 ori
Citeste mai multe desprebasescu romani 1 decembrie ue unitate