Basescu: Romania poate achita 20 mld euro in 5 ani

Sambata, 31 Octombrie 2009, ora 18:30
1496 citiri
Basescu: Romania poate achita 20 mld euro in 5 ani

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, la Iasi, ca Romania nu are o problema in a achita 20 miliarde de euro in cinci ani si a subliniat ca un imprumut mai mare ar fi fost o povara grea pentru populatie, transmite corespondentul NewsIn.

"Romania nu are o problema in a plati 20 miliarde euro in cinci ani, dar Romania ar fi avut o problema daca se mergea pe ideea «lasa sa imprumutam si sa continuam sa crestem in mod fals nivelul de trai al populatiei».

Puteam sa imprumutam 100 de miliarde, care ar fi fost o povara grea pentru populatie in urmatoarea perioada si cel mai grav lucru ar fi fost daca am fi angajat un imprumut mai mare, ca nu am fi putut valorifica momentul reluarii cresterii economice, care va fi in cursul anului viitor, undeva in trimestrul II", a sustinut presedintele Basescu, la o intalnire cu autoritatile iesene si personalitati din mediul cultural si academic.

In discursul sau, Basescu a subliniat ca Romania nu are o economie de tip "locomotiva", motiv pentru care nu si-a propus sa iasa din criza economica, ci sa diminueze efectele produse de aceasta.

"Romania are o economie dependenta de ce se intampla pe pietele din Germania, Franta, Marea Britanie, Spania si Italia. Toate aceste tari sunt in criza economica cu o puternica contractie. Aici este cheia problemei - reducerea masiva a exporturilor catre aceste piete a generat, in Romania, reducerea de productie si somaj", a mai spus Traian Basescu.

Potrivit presedintelui, programul anticriza al Romaniei este imprumutul la Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana, care are doi piloni importanti: finantarea rezervei BNR, pentru mentinerea cursului valutar la o rata acceptabila si acoperirea deficitului bugetar, pentru continuarea investitiilor si plata salariilor.

Seful statului a adaugat ca programe de tipul Prima Casa, Primul Siloz sau Rabla sunt programe secundare in raport cu cei doi piloni importanti.

"S-a reusit, timp de un an de zile, un echilibru. Daca am fi fost in situatia de a nu finanta bugetul de stat, trebuia sa se treaca la disponibilizari masive in sectorul bugetar. (...) Eu cred ca acest echilibru s-a realizat, pana acum, prin programul anticriza romanesc", a precizat Traian Basescu.

#basescu, #romania, #datorie, #bani, #euro , #stiri Traian Basescu