Basescu: Romania plateste deja consolidarea sistemului bancar european

Sambata, 22 Octombrie 2011, ora 18:11
880 citiri
Basescu: Romania plateste deja consolidarea sistemului bancar european

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca Romania plateste deja consolidarea sistemului bancar european "si o plateste prin dobanzi foarte ridicate, pentru ca avem filiale romanesti ale bancilor din zona euro, iar dobanzile au ajuns la un nivel deja inacceptabil".

Seful statului a precizat, inainte de plecarea spre Bruxelles, unde participa, duminica, la reuniunea Consiliului European de toamna, ca unul dintre subiectele de dezbatere este legat de stabilitatea sistemului bancar prin recapitalizare.

"Trebuie sa spun ca Romania nu are probleme cu sistemul bancar. Din pacate, la stadiul la care UE nu a inceput inca sa faca plati pentru consolidarea bancilor, Romania plateste deja consolidarea sistemului bancar european. Si o plateste prin dobanzi foarte ridicate, pentru ca avem filiale romanesti ale bancilor din zona euro, iar dobanzile au ajuns la un nivel deja inacceptabil.

Indirect, Romania, un stat din afara zonei euro, a inceput sa plateasca aceasta capitalizare a bancilor din zona euro. Lucru care trebui spus cinstit si discutat la acest Consiliu. Nu se poate impinge plata facturii imprumuturilor facute la nesfarsit guvernelor care au un nivel foarte ridicat de indatorare catre state din afara zonei euro. Din pacate, cele mai sarace, ceea ce este imoral", a mai spus seful statului roman.

El a precizat ca pozitia Romaniei va fi ca procesul de capitalizare a bancilor care actioneaza in Romania sa tina cont si de obligatia ca bancile sa-si mentina nivelul de expunere in tarile non-euro.

#Traian Basescu zona euro, #Basescu declaratii Consiliu European , #stiri Traian Basescu