Basescu: Romania nu va cere decuplarea de Bulgaria in aderarea la Schengen

Sambata, 05 Februarie 2011, ora 10:36
1339 citiri
Basescu: Romania nu va cere decuplarea de Bulgaria in aderarea la Schengen

Romania exclude posibilitatea sa ceara sa fie decuplata de Bulgaria in privinta aderarii la Schengen, avand in vedere ca are toate rapoartele bune, a declarat Presedintele Traian Basescu, adaugand ca este vorba despre o problema de functionare a institutiilor europene, relateaza Mediafax.

"In orice caz, din punctul nostru de vedere - si o spun, de data aceasta, extrem de deschis - nu vizam o decuplare de Bulgaria si nu o vizam.

Deci Romania exclude posibilitatea sa ceara, avand in vedere ca are toate rapoartele bune, sa fie decuplata de Bulgaria.

Pana la urma, daca analizam si costurile pentru a securiza peste 400 de kilometri de frontiera - si nu e putin, chiar daca suntem foarte aproape de standardul Schengen pe Dunare in momentul de fata. Dar nu intentionam politic, si nu intentionam, sa solicitam o decuplare de Bulgaria", a declarat Traian Basescu dupa reuninea Consiliului European, citat intr-un comunicat al Presedintiei remis sambata dimineata.

El a mai spus, raspunzand unor intrebari, ca doreste recunoasterea oficiala a faptului ca Romania si indeplinit obiectivul din tratatul de aderare la Schengen.

"Personal, am un singur obiectiv in momentul de fata, data fiind conjunctura celor doua tari, suntem intr-o realitate pe care nu o putem omite - sa se recunoasca faptul ca Romania si indeplinit obiectivul din tratat, ceea ce s-a intamplat, si sa nu facem un joc politic din decuplarea de Bulgaria, pentru ca nu ar folosi nimanui.

Pana la urma e o chestiune de luni pana cand si Bulgaria va fi in regula.

Pe de alta parte, nu putem accepta utilizarea dreptului de veto pentru intrare in Schengen ca (...), fara sa fim consultati, sa ni se adauge obligatii suplimentare.

Deci, aici e problema. MCV nu are nicio legatura cu Schengen. Una sunt criteriile Schengen, iar alta ceea ce noi recunoastem: ca nu avem.

Nu avem inca un raport MCV satisfacator. O recunoastem noi, nu avem nevoie sa ne-o spuna altii ca motivatie artificiala pentru un lucru pe care noi il stim.

Nu vrem sa se creeze un precedent de genul: Romaniei poti sa-i mai adaugi ceva in traista, ce vrei, ori de cate ori ti se pare ca da bine.

Acest lucru nu-l putem accepta, pentru ca o sa fie si momentul intrarii in euro... Nu stiu cand va fi, dar va fi", a spus Traian Basescu.

Membrii grupului de evaluare Schengen (Sch-Eval) au adoptat, recent, raportul tehnic privind Romania.

Cele doua rapoarte privind Bulgaria pe SIS/SIRENE si privind mobilitatea terestra nu au fost adoptate de expertii din grupul Sch-Eval, urmand sa fie facute reevaluari pe cele doua componente Franta si Germania au decis la 21 decembrie 2010 sa blocheze din motive de securitate intrarea, in perioada imediat urmatoare, a Bulgariei si Romaniei in spatiul Schengen.

Cele doua tari considera "prematura" intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen in martie 2011, insistand asupra carentelor pe care Sofia si Bucurestiul le au in privinta luptei impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate.

Finlanda s-a alaturat celor doua tari la 20 ianuarie.

Spatiul Schengen numara 25 de state membre si peste 400 de milioane de cetateni circula liber din Finlanda in Grecia si din Portugalia pana la frontiera poloneza, fara sa fie nevoite sa prezinte pasaportul la control. Numai Marea Britanie si Irlanda, doua tari insulare, au decis sa ramana in afara acestei zone.

Dar alte trei state care nu sunt membre UE - Elvetia, Norvegia si Islanda - au aderat la Schengen. In afara de Romania si Bulgaria, si Ciprul a cerut sa devina membru.

#aderearea la spatiul schengen, # institutii europene, # romania, # bulgarea, # traian basescu, # spatiul schengen, # schengen , #stiri Traian Basescu