Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Basescu: Romania are potential, investiti in agricultura si turism

Basescu: Romania are potential, investiti in agricultura si turism

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, joi, la Praga cu reprezentanti ai mediului economic din Cehia, invitand oamenii de afaceri cehi sa investeasca in gricultura si agroturismul din Romania, transmite MEDIAFAX Cehia.

Basescu a spus ca partea romana dispune de 54 de miliarde de euro pana in 2013 pentru investitii in agricultura.

"Poate fi o provocare si pentru dumneavoastra. O provocare pentru oamenii de afaceri europeni de a investi in Romania si de a avea acces la acesti bani", a spus Basescu.

El a spus caagricultura din Romania are un mare potential care insa nu este utilizat.

"Din nefericire, 70% din produsele care sunt consumate in gospodariile noastre sunt importate. Nu dispunem de tehnologii. Ne furam caciulile prin faptul ca nu folosim produse propri", a spus presedintele, mentionand ca agricultura din Romania ar fi capabila sa acopere 80% din cererea locala in cazul in care companiile ar decide sa investeasca in tehnologie.

"Nu departe de agricultura este turismul, sau agroturismul. Avem potential, dar adesea nu stim cum sa atragem turisti", le-a spus Basescu investitorilor cehi.

El a vorbit si despre situatia economica.

"Ne asteptam la o scadere a PIB de aproximativ 5,7%", spus presedintele, mentionand insa ca sitemul bancar este sanatos, ca statul nu a bagat bani in banci si ca deteriorarea situatiei economice este cauzata de scaderea exporturilor catre Germania, Anglia, Franta si Spania.

Presedintele a mai spus ca somajul este aproape de 5,6% in Romania.

Basescu a declarat, miercuri dimineata, la plecarea spre Praga, ca obiectivele vizitei sunt legate de cooperarea bilaterala romano-ceha, evaluarea presedintiei cehe a Uniunii Europene, situatia din Balcanii de Vest si problematica legata de extindere, situatia din Republica Moldova, evaluarea manifestarilor crizei economice in Uniunea Europeana si de o analiza, analiza impreuna cu factorii cehi, a eficientei masurilor adoptate la nivel european, precum si eventuale noi masuri care ar trebui luate la Consiliul European urmator.

De asemenea, el a spus ca se vor aborda, in discutii, evaluarile cu privire la impactul masurilor de diminuare a poluarii asupra economiilor celor doua tari.

 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1737 ori