Basescu: Romania a invatat lectia dura a crizei

Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 23:36
1528 citiri
Basescu: Romania a invatat lectia dura a crizei

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Strasbourg, ca Romania a invatat o lectie extrem de dura a crizei, afirmand ca masurile de austeritate au fost luate pentru a a crea resurse pentru investitii, in vederea perspectivei unei cresteri durabile a economiei, informeaza Mediafax.

"Romania a luat cateva masuri extrem de dificile intr-un moment dificil. Am avut o crestere exploziva in perioada 2004 - 2008 dupa care o crestere negativa foarte puternica, minus 7,4% in 2009 si minus 1,9% in 2010 cu perspectiva reluarii cresterii economice in 2011. Am invatat o extrem de dura lectie a crizei", a declarat Traian Basescu in plenul APCE.

El a mai spus ca, in Romania, cresterea exploziva a fost bazata pe stimularea excesiva a consumului si pe dezvoltare imobiliara.

"Decizia pe care am luat-o a fost ca Romania sa-si astearna perspectiva de dezvoltare nu pe stimularea consumului, ci pe dezvoltare durabila.

De aceea s-au luat cateva masuri foarte dure pentru a crea resurse pentru investitii", a adaugat seful statului.

El a reamintit ca anul trecut autoritatile au redus salariile in sectorul bugetar cu 25%, s-a introdus o taxare cu 5,5% a pensiilor, s-a introdus un nou sistem de salarizare, s-a introdus un nou sistem de pensii, iar varsta de pensionare a fost crescuta.

"De asemenea, au fost introduse masuri de largire a bazei de impozitare. Nu in ultimul rand, chiar dezbaterile din ultimele zile sunt legate de introducerea unui nou sistem de plata a pensiilor militarilor in rezerva.

Toate acestea fac parte din sistemul de reforme structurale pe care Romania si le-a asumat in intentia de a lansa Romania pe o traiectorie de crestere economica bazata pe dezvoltare durabila, nu pe consum", a mai declarat presedintele Basescu.

Totodata, el a mai afirmat ca i se poate reprosa ca aceste masuri arata ca nu se mai poate vorbi despre o Romanie sociala intr-o Europa sociala.

"Pentru a asigura resursele necesare protectiei sociale trebuie sa producem performant in Romania si sa nu mai imprumutam bani pentru o protectie sociala neacoperita din resurse produse de economia romaneasca", a conchis Traian Basescu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#traian basescu presedinte romania, #traian basescu, #romania, #lectia dura a crizei, #criza , #stiri Traian Basescu