Basescu: Recalcularea pensiilor militare se suspenda

Duminica, 23 Ianuarie 2011, ora 22:44
2571 citiri
Basescu: Recalcularea pensiilor militare se suspenda

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, ca decizia ICCJ privind recalcularea pensiilor militare trebuie respectata, deci acest proces, care s-a facut in baza HG 735, se suspenda, potrivit Mediafax.

Traian Basescu a discutat duminica dupa-amiaza cu premierul, ministrii de resort si directorii serviciiilor de informatii pe tema pensiilor militare.

Declaratiile presedintelui:

- Prima concluzie a discutiilor de astazi este ca decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie trebuie respectata, deci se suspenda procesul de recalculare a pensiilor in baza hotararii 735 din 21 iulie 2010. As vrea sa intelegeti toti si sa iesiti, pe cat posibil, din manipulare.

Hotararea suspendata de instanta suprema nu se refera la recalcularea pensiilor militare; la acest lucru se refera Legea 119/ 2010. Si Legea 119/ 2010 este in plina aplicare si forta, legea prin care se recalculeaza pensiile speciale, inclusiv cele ale militarilor

- Impreuna cu participantii la discutiile de azi am stabilit urmatoarele masuri pe care Guvernul urmeaza sa le puna in aplicare. Nu le-am stabilit eu, sunt rezultatul discutiilor avute cu ei. Guvernul va emite o Ordonanta de Urgenta de prelungire a termenului de recalculare a pensiilor militare pana la la 31.12.2011, deci pana la finalul acestui an

- O alta masura stabilta este aceea ca pensiile recalculate pe Legea 119 si comunicate pensionarilor militari prin decizii raman valabile.

Atat cele care au crescut, cat si cele care au scazut, pentru ca sunt decizii in aplicarea Legii 119 - Pensionarii militari carora nu l-au recalculat, din februarie vor primi pensia din decembrie 2010 si diferenta corespunzatoare sumei primite in ianuarie.

- Guvernul va emite in cel mai scurt timp o noua hotarare de aplicare a Legii 119, care sa tina cont de elementele invalidate de instante judecatoresti in hotararea 735

- Va trebui un alt mecanism de strangere a datelor necesare recalcularii pensiilor.

- Nu pot sa nu fac cateva observatii legate de campania care s-a desfasurat in aceasta perioada legat de recalculare. Pentru mine e evident ca, dupa ce cele doua trusturi ale lui Vantu si Voiculescu au avut o contributie la a tine natiunea dezbinata, au incercat aceeasi performanta si cu corpul militar.

Lor li s-au alaturat militari care nu au stagiul complet in Armata. Acesti domni nu fac decat sa incerce sa blocheze un proces prin care militarii de cariera completa castiga la pensie.

- Prin noua lege a pensiilor, militarii cu cariera intreaga castiga.

- Nu suntem pregatiti sa nu dam satisfactie celor care au ajuns sa intinda mana la banii statului. Spun ca nu putem renunta la aceasta lege pentru ca ea prefigureaza si viitorul celor aflati acum in Armata. Acest sistem permite inscrierea militarilor si in sistemul de pensii private.

- 29181 de pensii recalculate au intrat in plata si se vor plati, 20.740 de cadre militare au crestere, 8421 au scadere. Asta este situatia in momentul de fata. 16 sunt militarii carora li se pastreaza pensiile.

- Prima concluzie a discutiilor de astazi este ca decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie trebuie respectata, deci se suspenda procesul de recalculare a pensiilor in baza hotararii 735 din 21 iulie 2010.

As vrea sa intelegeti toti si sa iesiti, pe cat posibil, din manipulare. Hotararea suspendata de instanta suprema nu se refera la recalcularea pensiilor militare; la acest lucru se refera Legea 119/ 2010. Si Legea 119/ 2010 este in plina aplicare si forta, legea prin care se recalculeaza pensiile speciale, inclusiv cele ale militarilor 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inalta curte de casatie si justitie, #pensii, #pensii militare, #recalculare pensii militare, #suspendarea recalcularii pensiilor militare, #traian basescu , #stiri Traian Basescu