Basescu pune tunurile pe "marii boieri ai economiei": managerii companiilor de stat

Sambata, 07 Mai 2011, ora 22:21
1661 citiri
Basescu pune tunurile pe "marii boieri ai economiei": managerii companiilor de stat

Presedintele Traian Basescu a afirmat sambata ca obiectivul principal pentru anul 2011 este reformarea companiilor de stat, zona care reprezinta si cea mai mare problema a programului cu FMI, si i-a acuzat pe managerii acestora ca sunt "boierii" si "baronii" economiei romanesti, potrivit Newsin. 

"Marea problema a programului asa cum a fost proiectat este legata de intreprinderile de stat. (...) Societatile, regiile de stat, au stat si au privit la criza, ori anul 2011 este anul in care obiectivul major este optimizarea functionarii regiilor statului si a regiilor de interes local sau a societatilor comerciale cu capital majoritar de stat", a spus presedintele.

El a nominalizat cateva dintre aceste regii cu probleme, vorbind despre complexele energetice de la Turceni si Rovinari, Compania Nationala a Huilei, "cel mai mare datornic la stat" si "cel mai mare neplatitor catre fondurile de pensii si sanatate", Termoelectrica, Oltchim si Posta Romana.

Presedintele si-a motivat gestul de a le nominaliza prin faptul ca arieratele acestor companii "sunt platite de fiecare roman".

Seful statului a afirmat ca doreste sa stie daca in ultimul timp aceste companii au inregistrat cresteri de stocuri, personal sau fonduri de salarii, acuzand managerii lor ca sunt "marii boieri" ai economiei romanesti.

"Ei sunt marii boieri ai economiei romanesti. Baronii economiei romanesti ii gasim in primul rand la regiile de stat", a atentionat Basescu.

In acest context, presedintele a afirmat ca a cerut Ministerului de Finante inca de acum doua saptamani o situatie care sa fie transmisa Guvernului, dar si lui, din care sa rezulte ce s-a intamplat in perioada 2007-2010, daca au crescut arieratele, numarul de personal si stocurile.

"Cand ma refer la stocuri, nu ma refer intamplator.

De regula, se fac achizitii de clante la regii care se ocupa de cu totul altceva, dar se serveste clientela politica", a subliniat Traian Basescu.

Ca solutie, presedintele a spus ca s-a constatat ca mentinerea raportarilor companiilor de stat si a regiilor in evidentele financiare la ministerele de resort "nu a dus la nimic bun", si de aceea "in cel mai scurt timp acestea vor fi trecute la Ministerul de Finante", dar si cu informarea ministerului de resort.

Nu in ultimul rand, Basescu a atentionat si "regiile profitabile", ca de exemplu Hidroelectrica si Romgaz, ca a inregistra profit "nu spune mare lucru" daca acesta este "de 100 de milioane cand tu ai potential sa obtii un profit de 500 de milioane".

"Intra in aceeasi categorie cu managerii carora nu le pasa de arierate".

Pe de alta parte, in ceea ce priveste sistemul bancar romanesc, din discutiile cu delegatiile organismelor financiare a reiesit ca, desi exista un procent de 12,7% a creditelor neperformante acordate pe piata romaneasca, sistemul are o buna capitalizare si un grad ridicat de solvabilitate.

In ceea ce priveste cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, Basescu a spus ca este constient ca romanii si presa au auzit de asta de s-au saturat, dar a completat ca si el "s-a saturat spunand-o", desi in trimestrul I se observa o accelerare la anumite ministere, fara a le mentiona.

"Dincolo de responsabilitatea politica trebuie sa intervina si responsabilitatea functionarilor publici. Ne-am obsinuit ca intotdeauna vinovat sa fie ministrul, ca el este politic.

Si eu spun la fel, dar trebuie cautat si mai jos de ministru, unde sunt functionarii publici foarte bine protejati de lege si care actioneaza dupa legea bunului plac", a conchis Basescu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#traian basescu, #manager companie de stat, #fmi, #privazare companie stat, #complex energetic turceni , #stiri Traian Basescu