Basescu propune modificarea "rapida" a legii achizitiilor publice

Joi, 06 Mai 2010, ora 23:57
2035 citiri
Basescu propune modificarea "rapida" a legii achizitiilor publice

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi seara, ca Executivul trebuie sa ia masuri pentru modificarea "rapida" a legii achizitiilor publice, pentru o crestere a transparentei si pentru o scurtare a duratei procedurilor, in prezent intarziate din cauza procedurii de contestare.

"Apreciez necesara transparentizarea modului de organizare a licitatiilor, si, inca o data, ii invit public (pe cei din administratie, n.r.) sa utillizeze serviciile publice de licitatie", a spus Basescu.

In opinia sefului statului, ar trebui totodata modificat si "modul de atribuire a licitatiilor". "Din pacate, legea noastra duce lucrurile pana la epuizarea tuturor optiunilor pe care o firma care pierde le are in justitie.

Legea va trebui sa stabileasca faptul ca dupa ce structura administrativa decide ca licitatia a fost corecta contractul se semneaza, iar cei care vor sa conteste pot merge, in paralel, in justitie", a spus Basescu.

Basescu a declarat joi seara ca a discutat cu Guvernul dar nu si cu reprezentantii FMI, despre necesitatea modificarii rapide a legii achizitiilor publice, in vederea transparentizarii licitatiilor.

Un subiect "pe care nu l-am discutat cu Fondul, dar l-am discutat cu Guvernul este modificarea rapida a legii achizitiilor publice. Aici vreau sa va atentionez ca apreciez necesara - si acest subiect l-am discutat si cu Guvernul si cu delegatia Fondului - transparentizarea modului de organizare a licitatiilor si inca o data ii invit public sa utilizeze sistemele electronice de licitatie", a spus presedintele.

El a spus ca trebuie de asemenea facute modificari in ceea ce priveste modul de atribuire al licitatiilor.

"Directiva UE solicita sa existe o structura administrativa de apel a participantilor la licitatii. Din pacate, legea noastra duce lucrurile pana la epuizarea tuturor optiunilor pe care o firma care pierde licitatia le are in justitie.

Legea va trebui sa stabileasca faptul ca dupa ce structura administrativa este de acord ca licitatia a fost corecta sau incorecta, se semneaza sau nu se semneaza contractul in functie de decizia agentiei specializate, urmand ca cei care doresc sa se adreseze justitiei, sa se adreseze dar fara a bloca derularea contractului", a spus presedintele.

Basescu a oferit ca exemplu, tronsonul de autostrada Deva-Orastie, despre care a spus ca a fost licitat in 2006, iar acum abia s-a terminat procesul, urmand sa fie reluata licitatia pentru ca cei care au participat la licitatie nici nu mai sunt in tara si nici nu mai sunt interesati de aceasta. 

#basescu, #modificare, #legea achizitiilor publice , #stiri Traian Basescu