Basescu: Pretul aurului justifica exploatarea zacamintelor

Duminica, 04 Septembrie 2011, ora 13:16
1455 citiri
Basescu: Pretul aurului justifica exploatarea zacamintelor

Presedintele Traian Basescu a explicat duminica, la Scoala de Vara a OTPDL, ca nu doreste sa para un sustinator al unei investitii straine, dar la Rosia Montana ar putea fi mai mult aur si argint decat se estimeaza, iar pretul acestor metale si locurile de munca justifica exploatarea zacamintelor, informeaza NewsIn.

"Unde putem crea locuri de munca cu resurse proprii? Raspunsul meu este clar, categoric: in exploatarea resurselor naturale. Avem trei metale al carui pret justifica acum exploatarea fara subventie. Aur, argint, cupru. (...) Pretul acestor metale justifica intrarea in exploatarea zacamintelor pe care Romania le-a abandonat, a incetat sa le mai exploateze candva. Este o alta zona in care se pot crea locuri de munca", a spus presedintele.

El a aratat ca pretul scazut al carbunelui nu justifica insa exploatari noi.

Traian Basescu nu a dorit initial sa discute despre proiectul Rosia Montana, invitandu-i pe tinerii democrat-liberali sa puna intrebari daca sunt curiosi pe aceasta tema, explicand ca nu vrea sa para "un sustinator al unei investitii majoritar straine", dar este un sustinator "fara rezerve" pentru crearea de locuri de munca.

"Rosia Montana sa stiti ca este un subiect pe un contract semnat in 1997. Celebreaza 14 ani acest proiect. il tergiversam tot din lasitatea oamenilor politici.

Eu nu spun <dati-i drumul asa cum este>. Eu spun optati. Ori ii dati drumul asa cum este si spuneti investitorului straini <nene, matale pleci acasa> si exploatam noi singuri Rosia Montana, ori dai drumul la proiect", a revenit ulterior presedintele.

Mai mult, Traian Basescu spune ca lipsa unei decizii poate duce la litigii si la procese, deoarece exista contracte semnate, iar Romania ar putea plati daune.

Nu in ultimul rand, seful statului a mai dat un motiv pentru care sustine exploatarea, afirmand ca este de parere ca la Rosia Montana exista "mai mult aur si mai mult argint decat cele declarate pana acum", dar acest lucru se va vedea abia dupa ce se incep lucrarile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#aur, #pret aur, #rosia montana, #scoala vara pdl, #traina basescu rosia montana, #zacaminte , #stiri Traian Basescu