Basescu: Parteneriatul strategic cu SUA este de neinlocuit

Marti, 25 Martie 2014, ora 15:48
1306 citiri
Basescu: Parteneriatul strategic cu SUA este de neinlocuit

Presedintele Traian Basescu a afirmat marti ca parteneriatul strategic cu SUA este de neinlocuit si a sustinut ca "zambind politic si spre Est si in Asia", cream "confuzie prin atitudine".

"Abordarile mele traditionale sunt neschimbate. Evenimentele confirma ingrijorarile mele de la inceput de mandat si ca parteneriatul cu SUA este de neinlocuit pentru securitatea nationala si oricine incearca sa se imprastie in diverse directii, zambind politic si spre Est si in Asia... Sigur, putem face afaceri cu toata lumea, dar securitatea noastra tine de parteneriatul strategic cu SUA sau, daca vreti, de apartenenta la NATO si in interiorul NATO, de parteneriatul strategic pentru secolul XXI cu SUA, care nu imbraca doar securitatea militara, ci si aspectele dezvoltarii economiei romanesti. Numai ca acum ajungem sa ne incurcam, vrem cu China, vrem cu SUA, cream confuzie prin atitudine", a spus seful statului intr-o declaratie de presa sustinuta cu ocazia Summitului Securitatii Nucleare care se desfasoara luni si marti la Haga.

Basescu a afirmat ca se indoieste ca SUA nu pot dezvolta un program IT sau de telefonie in Romania.

"De ce vrem sa ne vulnerabilizam, mi-e greu sa inteleg", a adaugat Basescu.

El si-a exprimat speranta ca vocea si consecventa sa vor domina aprecierile cu privire la Romania, chiar daca au aparut si alte optiuni.

"Consecventa in actiune a Romaniei sper sa ne lase pe aceasta axa fixata de multi ani", a completat presedintele.

Seful statului a aratat ca a avut discutii cu privire la situatia din Ucraina cu presedintele SUA, Barak Obama, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, dar si cu alti oficiali precum Herman van Rompuy si Jose Manuel Barroso.

De asemenea, Basescu a mentionat ca a avut o convorbire telefonica cu vicepresedintele SUA, Joe Biden, care l-a ajutat sa consolideze concluzia discutiei cu Obama.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#parteneriat strategic SUA, #parteneriat SUA Romania, #presedinte traian basescu , #stiri Traian Basescu