Basescu: Obiectivul Guvernului este sa tina salariile inghetate, sa nu le scada

Marti, 05 Mai 2009, ora 22:08
1535 citiri
Basescu: Obiectivul Guvernului este sa tina salariile inghetate, sa nu le scada

Presedintele Traian Basescu a declarat marti seara ca inghetarea salariilor pentru 2009 a fost o solutie corecta in contextul crizei economice, ca Guvernul nu va scadea salariile bugetarilor si ca se poate vorbi de o criza sociala atunci cand se va ajunge la o rata a somajului de doua cifre, potrivit Newsin.

"Obiectivul Guvernului este sa le tina inghetate, sa nu scada salariile", a spus Traian Basescu la postul public de televiziune, subliniind ca este "o mare eroare" orice majorare de salariu, pentru ca o astfel de masura nu va face decat sa genereze inflatie "extraordinar de mare" si "de aici derapajul economic este gata". "Daca cedeaza intr-un loc, trebuie sa mearga pana la capat cu cedarile. Ori asta inseamna aruncarea Romaniei intr-un grav derapaj economic. Eu nu-mi asum asa ceva de dragul catorva voturi. Si recomand oricarui politician sa nu-si asume interesul general pentru niste voturi. Pana la urma alegerile se pot si pierde, daca ai constiinta impacata ca ai facut ce a trebuit, ca ti-ai asumat responsabilitatea trecerii unui moment dificil facand exact ce trebuie", a adaugat Basescu.

Seful statului a spus ca spera sa nu se ajunga la situatia in care sa nu se poata plati salarii sau pensii. "Ar fi dramatic sa ajungem la aceasta situatie. Inghetarea salariilor este ceea ce orice stat normal face in conditiile in care nu crestem nici TVA, nu modificam nici cota unica de impozitare", a explicat presedintele.

Traian Basescu a repetat ca si-ar fi dorit sa poata fi majorate salariile, in ultimul an de mandat. "As vrea sa se mareasca salariile, as vrea ca in ultimul meu an de mandat sa putem spune:" uite au mai crescut o data salariile si de apropiem de acel "Sa traiti bine!". As vrea din tot sufletul meu sa se intample acest lucru. Din pacate, o astfel de atitudine ar prabusi tara economic", a spus Basescu.

Intrebat daca va candida pentru un nou mandat, Basescu a declarat ca inca nu s-a hotarat. "In modul cel mai sincer spun ca nu am luat o decizie", a spus presedintele, care a comentat si recentele sondajele de opinie, cerand institutelor de sondare sa nu il mai introduca in sondaje. "Ca sa nu mai fie controverse(...) ii rog pe toti sondorii, toate casele de sondaj sa ma puna la zero, ca sa nu mai fie discutii ... Cand ma voi hotari sa candidez, daca ma voi hotari sa fac acest lucru, sa ma reintroduca in sondaje", a spus Basescu.

Referindu-se la o posibila criza sociala generata de criza economica, Traian Basescu a spus ca, daca se va ajunge la un somaj de 10%, vor fi "mari probleme sociale".

"Nu pot vorbi decat in limita prognozelor pe care le dau institutiile statului. Institutiile statului ne arata ca in momentul de fata nu avem o astfel de perspectiva, daca gestionam lucrurile cum trebuie. Putem ajunge la un somaj de 6% la un moment dat, de 6,5%, dar nu un somaj de doua cifre. Mi-as permite sa spun, ca politician, ca in momentul in care am atinge un somaj cu doua cifre, am putea sa discutam despre o criza sociala", a declarat presedintele Basescu. 

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#basescu, #criza, #inflatie, #pensii, #salarii, #somaj , #stiri Traian Basescu