Basescu: numai prin austeritate putem obtine o crestere mai mare de 2%

Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 14:12
1132 citiri
Basescu: numai prin austeritate putem obtine o crestere mai mare de 2%

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri ca spera la o crestere economica de 3-4% in 2011, dar numai daca Executivul va aplica si anul viitor masurile de austeritate, astfel incat sa genereze resurse financiare si pentru investitii, precizeaza NewsIn.

Seful statului le-a spus, vineri, premierului si ministrilor prezenti la Palatul Cotroceni, ca Romania nu are inca o perspectiva clara a resurselor financiare destinate investitiilor prin bugetul de stat pentru anul 2011, deoarece deficitul bugetar stabilit pentru anul viitor va fi generat de cheltuielile sociale si de cele cu plata arieratelor.

"Aceasta este fotografia in momentul de fata, ceea ce ma face sa cer Guvernului, dar si dumneavoastra ca proaspeti ministri in Cabinetul Emil Boc, sa fiti solidari pentru masurile de austeritate care trebuie sa continue.

Masuri de asuteritate care sa vizeze inculsiv cheltuielile sociale si aici sunt destule zone in care se poate actiona", le-a spus presedintele celor sase noi ministri care au depus juramantul de investitura.

"Numai prin austeritate putem obtine o crestere mai mare de 2%. Eu sper intr-un 3-4% daca Guvernul va continua sa ia masurile care se impun pentru a crea conditii de investitii din bugetul de stat", a subliniat el.

Basescu a aratat ca, alaturi de alocarea unor sume de la bugetul de stat pentru investitii, atragerea fondurilor europene este fundamentala, insa banii europeni nu pot fi accesati fara a exista si resursa interna.

"De aceea fac apel la fermitate, dar si la capacitatea de a explica romanilor ca avem nevoie de inca un an de austeritate si solidaritate, un an care sa fundamenteze premisele de crestere economica sanatoasa si solida in favoarea fiecarui roman. Trebuie sa se inteleaga ca o perioada de criza nu poate fi trecuta de o natiune fara solidaritate", a pledat Traian Basescu.

El s-a aratat optimist in ceea ce priveste redresarea economiei romanesti: "Avem crestere economica consistenta in industrie, productia industriala fiind la nivelul din 2008", a spus el. Basescu a aratat ca raman in continuare probleme in domeniul constructiilor, sector in care s-a inregistrat o crestere artificiala inainte de criza.

"Cred ca economia se asaza pe o structura sanatoasa ca urmare a crizei, ramane in responsabilitatea dumneavoastra sa puneti si bugetul intr-o structura sanatoasa. Economia reala a inceput sa creasca, in servicii se constata o scadere a cresterii negative, asa ca nu avem decat sa continuam.

Drumul este corect, trebuie mai bine explicat si trebuie sa incercam sa-i facem pe romani sa inteleaga ca nu luam masuri impotriva lor, ci dimpotriva, pentru a avea in anii urmatori crestere economica aducatoare de bunastare si venituri mai mari, inculsiv pensii mai mari.

Daca nu facem acum ce trebuie, nu vom putea creste nici pensii, nici salarii in 2012-2013, iar inflatia va inghiti si resursele pe care fiecare familie le are acum", a pledat Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#austeritate, #basescu, #crestere, #economica, #masuri , #stiri Traian Basescu