Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Basescu: Nu vom ramane in afara crizei modiale

Basescu: Nu vom ramane in afara crizei modiale

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, inainte de plecarea la Bruxelles, ca, in mod cert Romania nu va ramane in afara efectelor crizei financiare mondiale, dar ca dispune de resursele necesare pentru depasirea ei, iar amenintarea crizei nu trebuie sa impiedice continuarea reformelor.

Presedintele Traian Basescu a tinut sa faca, vineri, la Aeroportul Otopeni, cateva remarci cu privire la modul in care Romania va fi afectata de criza financiara si economica mondiala. "Cu certiudine, nu vom ramane in afara efectelor acestei crize", a spus Basescu, adaugand ca tara noastra "dispune de resursele necesare pentru depasirea acestei situatii". El a aratat ca amenintarea unei crize nu trebuie sa impiedice continuarea reformelor, referindu-se, astfel, cu precadere la invatamant si sistemul de sanatate, precizand ca nu trebuie impiedicata majorarea salariala pentru profesori, ci ca este necesar ca salariile sa creasca, pentru a fi stimulata intrarea tinerilor in invatamant.


Presedintele a mentionat ca exemplu si sistemul de justitie, unde marirea pensiilor a determinat o crestere a cererilor de pensionare formulate de cei din sistem. "Pot sa va spun ca ceea ce se intampla in justitie este o realitate, si o data cu marirea slariilor si a pensiilor in sistemul judiciar exista foarte multe cereri de pensionare, de la judecatori la magistrati, ceea ce permite inlocuirea lor cu generatia viitoare", a spus Basescu.


El a mentionat ca aceeasi procedura este valabila si in sistemul de educatie."Trebuie sa platim profesorii mai bine, pentru a stimula intrarea in sistem a unor profesori tineri si nu a peste 9.000 de suplinitori", a spus seful statului.


Referindu-se la criza economica, presedintele a spus ca aceasta se va resimti si se resimte deja prin scaderea productiei in anumite sectoare, in ultimul trimestru, dar a adaugat ca exista resurse pentru a depasi aceasta criza si Romania isi va mentine cresterea economica, si anul viitor, in jur de 4,5%. El a dat exemplul unor fabrici de componente pentru producatorii de autoturisme din Germania, aratand ca este clar ca, daca se diminueaza productia de autoturisme, se diminureaza si cea de componente.


Presedintele Romaniei, Traian Basescu, participa, vineri, la Bruxelles, la reuniunea informala a sefilor de stat si de guvern din statele membre UE, al carei scop il constituie aprofundarea discutiilor pe tema depasirii actualei crize financiare.


Scopul reuniunii il constituie aprofundarea discutiilor pe tema depasirii actualei crize financiare, initiate la Consiliul European din 15 - 16 octombrie, si identificarea propunerilor si initiativelor pe care Uniunea Europeana le va promova la Summit-ul G-20 din 15 noiembrie, de la Washington, destinat lansarii reformelor necesare arhitecturii financiare internationale, informeaza site-ul Presedintiei.


Reuniunea va permite, totodata, o evaluare a situatiei economice si financiare in cadrul Uniunii Europene, precum si a stadiului de transpunere in practica a masurilor decise la Consiliul European de toamna.


La aceasta reuniunea va participa si premierul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu impreuna cu presedintele Parlamentului European si presedintele Bancii Centrale Europene.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1510 ori