Basescu: Nu poti sa impui austeritate daca populatia refuza!

Vineri, 06 Martie 2009, ora 11:30
1209 citiri
Basescu: Nu poti sa impui austeritate daca populatia refuza!

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Varsovia, ca se va adresa, luni, Parlamentului asupra modului in care trebuie acoperit deficitul de cont curent, precizand ca este optiunea Legislativului, dar si a populatiei daca sa se impuna "vremuri de austeritate" sau nu.

"Va fi o optiune a Parlamentului, a romanilor daca ne punem o centura de siguranta (...) sau vom incerca sa ne incadram in resursele pe care le avem", a afirmat seful statului. "Eu, in acest sens, ma voi adresa Parlamentului luni. Sper sa desprindem o abordare, atat a Parlamentului, cat si a populatiei, pentru ca nu poti sa impui vremuri de austeritate daca populatia refuza, daca Parlamentul refuza", a continuat Traian Basescu.

"Optiunea mea ar fi sa facem datorii cat mai putine, sa ne indreptam spre o perioada de buna chibzuire a resurselor pe care le avem. Vom putea sa trecem decent perioada de criza, daca asa vom decide", a declarat presedintele Romaniei.

Traian Basescu a reluat in acest fel o tema pe care a abordat-o si in fata oamenilor de afaceri romansi si polonezi, subliniind ca Romania "are ambele variante la dispozitie". La intalnirea oamenilor de afaceri, seful statului a declarat ca face parte din categoria optimistilor, aratandu-se convins ca Romania va avea o crestere economica pozitiva.

"Nu inseamna ca Romania nu se gandeste sa-si puna o centura de siguranta printr-un credit extern, sa-l tinem in rezerva daca situatia economica s-ar deteriora mult mai tare", a subliniat Traian Basescu. Presedintele a explicat ca, desi constructia bugetara a fost facuta pe 2%, exista riscul ca incasarile preconizate sa nu fie realizate.

In fata reprezentantilor comunitatii romanesti din Polonia, seful statului a facut o trecere in revista a crizei economice care afecteaza Romania, precizand ca in acest an va avea loc o scadere a investitiilor straine, dar si o reducere a depunerilor in bancile romanesti din partea romanilor care lucreaza in Europa. Din aceasta cauza, a subliniat el, se va crea problema unui deficit de cont curent.

Seful statului a anuntat, la Varsovia, ca rezervele la zi la BNR sunt de 27 de miliarde de euro, iar, in plus, Romania are angajate si neutilizate credite ale Bancii Mondiale, ale BERD, ale Bancii Europene de Investitii de peste 4 miliarde de euro. Basescu a punctat insa ca, pentru utilizarea lor eficienta si rapida, este nevoie de marirea capacitatii administrative.

De asemenea, Traian Basescu s-a referit si la cele 31 de miliarde de euro, bani europeni, acordati pentru dezvoltarea in mediul rural. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#defict, #economie, #investitii , #stiri Traian Basescu