Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Basescu: Nu o sa ne consideram nedreptatiti, daca UE nu accepta scoaterea pensiilor de la deficit

Basescu: Nu o sa ne consideram nedreptatiti, daca UE nu accepta scoaterea pensiilor de la deficit

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri ca o decizie privind scoaterea din deficitul bugetului de stat consolidat a sumelor transferate sistemului privat de pensii se va lua in Consiliul European din decembrie, aratand ca Romania nu se va simti nedreptatita daca acest lucru nu va fi acceptat, informeaza NewsIn.

"Sa se ia in analiza posibilitatea ca cei care am trecut la modernizarea sistemului de pensii, adica la instituirea Pilonului II de pensii - care inseamna mutarea banilor din fondul de pensii de stat in fonduri private - sa beneficieze de scoaterea din deficitul bugetului de stat consolidat a sumelor, a procentului care a fost transferat in Pilonul II", a precizat seful statului vineri, la Bruxelles, la finalul reuniunii Consiliului European.

Seful statului a aratat ca se va lua o decizie in acest sens la Consiliul din decembrie, pentru ca s-a facut o analiza in care solicitarea celor noua state nu a fost agreata la nivelul ministrilor de finante.

"Sigur, s-a intervenit in Consiliu si cu alte argumente urmand sa desfasuram o activitate de convingere a celorlalte state membre pana in luna decembrie", a mentionat el.

"Din punct de vedere al Romaniei am facut scrisoarea, pentru ca suntem intr-o realitate, dar nici nu ne vom considera nedreptatiti daca la nivelul Consiliului nu se va accepta o diminuare a deficitului bugetului de stat cu sumele pe care prin propria noastra decizie le-am mutat in fondurile private de pensii, ca nu ne-a obligat nimeni si nu ne-a cerut nimeni ca sursa de creare a sistemului privat de pensii sa fie fondul bugetului de stat.

Nu mi-a cerut nimeni sa cedez 2% in fiecare an de acolo, puteam sa gasesc alta modalitate de a crea optiunea cetatenilor de a avea pensie privata.

Asta a fost optiunea noastra si a altor state, aici discutam de o chestiune de fair play, ne-a folosit mai mult ca am semnalat problema", a mai explicat Basescu, aratand ca nu poate spune ca raspunsul primit la scrisoarea pe care Romania si alte opt state UE au formulat-o in sensul scoaterii din deficitul bugetar a sumelor aferente pensiilor private este nedrept.

Romania, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Suedia vor ca UE sa scoata pe termen scurt costurile reformei pensiilor din calculul nivelului datoriei publice a statului.

Reforma pensiilor din aceste state, care permite varsarea contributiilor in fonduri private de pensii in locul traditionalelor fondurilor de stat, ar trebui, pe termen lung, sa duca la reducerea costurilor, dar pe moment aceste cheltuieli trebuie acoperite de guverne.

Germania s-a impotrivit ferm oricarei modificari a metodologiei de calculare a datoriei, temandu-se ca vor fi relaxate reglementarile in domeniul disciplinei bugetare. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1088 ori