Basescu: Noua lege nu atinge autonomia universitara

Marti, 30 Martie 2010, ora 10:32
1633 citiri
Basescu: Noua lege nu atinge autonomia universitara

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca proiectul noii legi a educatiei nu atinge autonomia universitara, mentionand totodata ca nu se fabrica si nu se poate accepta o autonomie a grupurilor de interese din unele universitati.

"Am luat nota de o afirmatie a rectorilor, nu am vazut scrisoarea. Ii rog pe domnii rectori sa ia nota de faptul ca noua lege nu atinge autonomia universitara. Sigur, poate atinge grupurile din universitati. Nu vreau sa discut, dar stiu ce atinge. Va rog sa nu confundati grupurile din universitati cu autonomia universitara. Nu fabricam si nu putem accepta o autonomie a grupurilor de interese din unele universitati. Vrem o autonomie a universitatilor in favoarea studentului si a profesorilor. Mi se pare ca, la invatamantul universitar, clasificarea universitatilor este esentiala pentru ca tinerii care vor sa faca studii universitare sa stie carei categorii de universitate i se adreseaza, in incercarea de a obtine o diploma", a declarat Traian Basescu, potrivit Mediafax.


El a adaugat ca ierarhizarea programelor de studii este esentiala, fiind un element de modernizare si de eficientizare a sistemului de invatamant universitar.


"Dupa parerea mea, contrar afirmatiilor facute la intalnirea rectorilor, viata universitara se democratizeaza prin introducerea prevederilor din proiectul de lege. Se democratizeaza concomitent cu instituirea unui sistem managerial de conducere. Sigur, poate pe unii ii deranjeaza introducerea sistemului corporatist de conducere a unei universitati. Trebuie sa le spun ca marea majoritate a universitatilor din clasamentul Shanhaui au un sistem corporatiost de conducere. Acesta pare a fi cheia succesului in invatamantul universitar - sistemul in care rectorul, managerul unei universitati este desemnat prin concurs, la fel si decanii si oamnii isi pot face o echipa cu care sa conduca universitatea si nu grupuri de influenta care stabilesc soarta universitatii, ce se invata, cum se invata, tinand cont prea putin de exigentele profesorilor", a mai spus seful statului.


De asemenea, el a mentionat ca noua lege va genera inasprirea conditiilor de asigurare a calitatii.


"Asigurarea calitatii va fi unul din obiectivele principale pentru invatamantul universitar si, de asemenea, constituirea registrului matricol unic va fi o alta incurcatura pe care legea o prefigureaza pentru a preveni fraudele in sistemul de eliberare a diplomelor in invatamantul superior romanesc. Legea promoveaza universitatea centrata pe student", a conchis Traian Basescu.

 

#invatamant, # lege, # universitati, # autonomie, # basescu , #stiri Traian Basescu