Basescu: Ne asteapta o criza sociala!

Miercuri, 06 Mai 2009, ora 09:04
1682 citiri
Basescu: Ne asteapta o criza sociala!

Presedintele Traian Basescu le-a adresat investitorilor straini rugamintea de a fi parteneri in diminuarea efectelor crizei asupra populatiei, aratand ca "este clar ca se prefigureaza si o criza sociala" care ar putea fi grabita si de "riscul electoral" din acest an, informeaza NewsIn.

"In acest moment, noi avem un risc major, si el se numeste risc electoral.

Efortul meu consecvent este sa conving clasa politica ca nu putem repeta erorile anului 2008, erori care ne-au costat enorm in doua zone, prima, un deficit bugetar excesiv si cheltuirea iresponsabila a Fondului National de Dezvoltare, 3,2 miliarde de euro rezultati din vanzarea BCR, pe care, daca i-am fi avut astazi, cu totul altfel am fi privit problema creditelor externe", le-a spus Basescu investitorilor straini.

Seful statului a spus ca zona fundamentala in care, pe timp de criza, trebuie sa se puna capat risipei, este in sectorul bugetar.

"Institutiile bugetare ale statului au devenit in momentul de fata cel mai mare risc pentru relansarea economica, iar pozitia mea va fi consecventa, de chemare la responsabilitate, indiferent care sunt riscurile politice ale acestui an", a spus seful statului, aratand ca, in momentul de fata, inca sunt destui oameni politici care nu realizeaza ca "dezmatul bugetar" de anul trecut nu poate fi repetat.

Basescu a asigurat ca, la nivelul Presedintiei, este foarte bine inteleasa nevoia de austeritate, pentru ca un derapaj economic al Romaniei ar degenera intr-un "catastrofal derapaj social". Seful statului a aratat ca "este clar ca se prefigureaza si o criza sociala", in conditiile in care economii puternice se contracta chiar si cu 6%.

In acest context, seful statului le-a cerut investitorilor sa devina partenerii statului in combaterea crizei si diminuarea efectelor sociale.

"Fac un apel la dumneavoastra, la proprietari, investitori, oameni care angajaza, e un soi de rugaminte. Ganditi-va de zece ori inainte de a trece la trimiteri masive in somaj.

Resursa bugetara este limitata si, chiar daca nu va cer un lucru specific unei economii de piata dinamice, am rugamintea sa analizati posibilitatea de a fi partenerii Guvernului in incercarea de a diminua la maxim efectele sociale", a pledat seful statului.

Basescu a explicat ca prin "a diminua la maxim efectele" asupra populatiei nu intelege ca nu vor exista cresteri ale somajului.

Seful statului a amintit ca a avut o solicitare similara, de parteneriat Guvern-banci, la care bancherii au raspuns afirmativ, dar nu au facut nimic.

"Am cerut bancilor, la un moment dat, un parteneriat cu Guvernul, pe care va marturisesc ca au spus "da", dar inca nu se intampla mare lucru, probabil va trebui sa mai avem o intalnire in perioada urmatoare", a precizat Basescu.

Basescu vrea sa modifice Codul Fiscal dupa parerile investitorilor

Presedintele a aratat ca Guvernul isi propune o serie de modificari la Codul fiscal si i-a invitat pe investitorii straini sa participe la dezbaterile care vor avea loc pe aceasta tema.

"Va invit sa participati activ la dezbaterile aferente acestui subiect si sa va faceti cunoscut punctul de vedere. Va asigur ca modificarea unei legislatii atat de importante se va face previzibil si in urma dialogului cu dumneavoastra", a spus Basescu.

Alte masuri menite sa creeze un mediu favorabil investitiilor straine sunt mentinerea cotei unice si a TVA-ului si reducerea constributiilor sociale.

"Continuam procesul de reducere a contributiei sociale imediat ce acest lucru va fi posibil. Angajamentul nostru este de a mentine cota unica si sa reducem numarul de taxe si impozite pe care o companie trebuie sa le plateasca in Romania.

Este nevoie sa avem un nivel de fiscalitate redus, mai ales in conditii de criza, pentru incuraja activitatea de poductie si de a permite, ulterior, o mai rapida redresare a economiei", a aratat Basescu.

Presedintele a precizat ca va continua si eforturile de a convinge Guvernul si Parlamentul sa accelereze reforma administrativa din Romania, constient fiind de faptul ca birocratia excesiva afecteaza munca investitorilor straini.

De altfel, seful statului a vorbit si despre influentele negative care deriva din modul in care functioneaza sistemul juridic din Romania, inclusiv modul "discretionar" in care sunt solutionate conflictele de munca.

"Fac tot ce depinde de mine pentru a imbunatati situatia existenta", a precizat Basescu. In ceea ce priveste dificultatea investitorilor de a-si realiza programele investitionale, in conditiile actualei crize economice, seful statului si-a expimat increderea ca acordul cu FMI si UE va flexibiliza sistemul de creditare, astfel ca firmele vor putea dispune de banii necesari pentru derularea proiectelor.

Referindu-se tot la imprumutul extern, Basescu a aratat ca una dintre ratiunile contractarii de bani de la FMI si UE a fost ameliorarea imaginii Romaniei in mediul financiar international.

Seful statului a subliniat ca este constient de faptul ca o imagine proasta a statului roman in mediul financiar extern ii afecteaza in primul rand pe investitori.

"Doresc ca eforturile de a asigura stabilitatea macroeconomica sa se reflecte in perceptia pe care pietele internationale o au despre Romania.

Ratingurile de tara efectuate de agentiile de specialitate transmit lumii de afaceri un anumit mesaj, de aceea cresterea increderii in economia romaneasca este un obiectiv important pentru toti factorii de raspundere din Romania si va invit sa fiti parteneri in acest sens", a precizat Basescu, aratand ca, din pacate, au fost institutii finaciare din Romania care au dat semnale care au dus la scaderea ratingului tarii noastre.

Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
#basescu, #concedieri, #criza, #efecte, #somaj, #stat , #stiri Traian Basescu