Basescu: Nabucco, un proiect viabil cu Azerbaidjan si Turkmenistan ca parteneri

Joi, 12 Mai 2011, ora 14:17
1286 citiri
Basescu: Nabucco, un proiect viabil cu Azerbaidjan si Turkmenistan ca parteneri

Presedintele Traian Basescu a afirmat joi, dupa o intalnire cu omologul sau turkmen Gurbanguli Berdimuhamedov, ca proiectul Nabucco este "viabil" atata timp cat parteneri sunt Azerbaidjan si Turkmenistan si a subliniat sprijinul Romaniei pentru solicitarile Turkmenistanului in raport cu UE, relateaza NewsIn.

"Trebuie sa fac publica satisfactia mea pentru disponbilitatea Turkmenistanului de a participa la politica energetica a UE prin dezvoltarea Coridorului sudic.

In acelasi timp insa consideram absolut corecta solicitarea expresa a Turkmenistanului de angajare in aceste proiecte bazata pe doua elemente fundamentale: un acord politic intre UE si Turkmenistan si constituirea unui consortiu in vederea realizarii conductei pe sub Caspica intre Turkmenistan si Azerbaidjan", a spus Traian Basescu.

Presedintele a subliniat ca nu trebuie sa existe "niciun dubiu" in privinta sustinerii de catre Romania a pozitiei Turkmenistanului, ca inainte de realizarea consortiului care sa faca posibil transportul gazului intre Turkmenistan si Azerbaidjan "trebuie semnat un document politico-juridic la cel mai inalt nivel pentru a da garantii ca gazul va fi solicitat si cumparat".

"As aprecia ca proiectul Nabucco este un proiect viabil, atata timp cat parteneri in acest proiect vor fi Azerbaidjan si Turkmenistan", a conchis Basescu.

Presedintele Turkemnistanului, Gurbanguli Berdimuhamedov, efectueaza in perioada 11-13 mai o vizita oficiala in Romania, la invitatia lui Traian Basescu.

Este a doua vizita in Romania a presedintelui Gurbanguli Berdimuhamedov in Romania, dupa ce a mai fost primit de Traian Basescu in iulie 2008.

Pe agenda discutiilor la acea data au figurat probleme de cooperarea in domeniul energetic si s-au semnat o serie de documente in materie.

Presedintele Basescu a fost in vizita oficiala la Ashabad in 22 iulie 2009, insotit de ministrii de externe si al economiei de atunci, Cristian Diaconescu si respectiv Adriean Videanu, dar si de directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, si directorul general al Romgaz Medias, Marcel Piteiu. 

#traian basescu, # proiect nabucco, # azerbaidjam, # turmenistan , #stiri Traian Basescu