Basescu multumit ca BERD ca nu ne-a bagat in aceeasi oala cu tarile vecine

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 14:58
1370 citiri
Basescu multumit ca BERD ca nu ne-a bagat in aceeasi oala cu tarile vecine

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a tinut sa ii multumeasca, miercuri, presedintelui Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, pentru pozitia sa oficiala vizavi de diferentele tarilor din regiune.

"Va multumesc pentru pozitia oficiala pe care ati avut-o despre diferentele tarilor din regiune. Este foarte imporatant pentru noi si am insistat asupra acestor diferente. Preocuparea noastra principala este sa ne asiguram in perioada urmatoare in fata unor evolutii imprevizibile", a spus Basescu.

Presedintele Traian Basescu facea referire, in declaratia sa, la diferentele dintre Romania si statele din regiune, precum Ungaria, care incearca sa obtina imprumuturi de la institutiile Uniunii Europene si de la Fondul Monetar International (FMI), dar care anticipeaza conditii diferite de creditare, in functie de situatia economica a fiecarui stat.

Presedintele Traian Basescu a primit delegatia BERD, condusa de Thomas Mirow, ce va fi prezenta la Bucuresti miercuri si joi ca sa reconfirme angajamentul pe termen lung al bancii pentru Romania, in perioada de instabilitate actuala.

In timpul vizitei sale la Bucuresti, seful BERD se intalneste cu reprezentanti ai Guvernului si cu lideri ai mediului de afaceri. BERD are in vedere in acest an o crestere semnificativa a volumului de investitii in Romania, dupa ce anul trecut acestea au depasit 300 milioane euro.

"Prioritatile pentru acest an sunt sprijinirea economiei reale prin finantarea bancilor - pentru ca acestea sa continue sa acorde imprumuturi intreprinderilor mici si mijlocii - si asigurarea de fonduri pentru investitii in sectorul energetic si in eficienta energetica", declarau reprezentantii BERD saptamana trecuta.

BERD a investit in Romania aproape 3,8 miliarde euro in 249 de proiecte si a atras alte 7,2 miliarde euro din surse externe, astfel ca valoarea totala a investitiilor depaseste 11 miliarde euro.

Presedintele BERD declara recent ca Europa de Est se confrunta cu o recesiune accentuata, dar nici macar economiile cele mai afectate de criza financiara mondiala nu sunt amenintate de pericolul unui colaps.

"Comisia Europeana ar trebui sa transmita un mesaj clar de solidaritate cu statele din Europa de Est. Este de preferat, de exemplu, ca durata intrarii in zona euro, care ar trebui sa intruneasca criteriile pentru datorii conform Pactului de stabilitate, sa fie redusa de la doi ani la unul", a spus recent presedintele BERD, Thomas Mirow.

BERD, Banca Europeana pentru Investitii (BEI) si Banca Mondiala (BM) vor acorda pana la 24,5 miliarde euro in urmatorii doi ani bancilor si companiilor din Europa de Est.

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#banci, #basescu, #economie, #investitii, #mirow, #romania, #sprijin , #stiri Traian Basescu