Basescu: Legea salarizarii unitare nu este echitabila

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 17:40
1451 citiri
Basescu: Legea salarizarii unitare nu este echitabila

Presedintele Traian Basescu a declarat la RRA ca a propus Guvernului sa aiba un program legislativ pe care sa-l discute cu Parlamentul pentru a evita situatiile in care Executivul face acte normative "pe picior", ca in cazul Legii salarizarii unitare sau a OUG privind drepturile de autor, potrivit NewsIn.

Presedintele a precizat intr-un interviu acordat miercuri postului public de radio ca a vorbit in Parlament despre nevoia ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe un program legislativ pentru a nu se mai ajunge in situatia de a scoate "legi proaste".

"Aduceti-va aminte de ordonanta cu drepturile de autor.

A fost prost scrisa si ati vazut ce a iesit: zeci, sute de mii de oameni trimisi la ghisee cu trei formulare, ceea ce inseamna ca scrierea pe picior si in graba a legilor este in detrimentul Guvernului si al functionarii institutiilor statului.

Eu am propus Guvernului sa aiba un program legislativ si sa lucreze in acest program trimitand Parlamentului din timp legile, stabilind cu Parlamentul in cat timp acea lege sa fie trecuta in asa fel incit sa-si poata planifica chiar procesul de reformare a statului impreuna cu Parlamentul", a explicat Traian Basescu.

Seful statului a apreciat ca nici Legea salarizarii unitare, asa cum a fost ea adoptata, nu raspunde dezideratului de salarizare echitabila.

"Ea a fost contestata si de societatea civila, si de sindicate si pe buna dreptate contestata si atunci legea trebuie refacuta si asezata pe baze stiintifice corecte legate de importanta sociala, de efortul fiecaruia", a subliniat Basescu.

El a precizat ca trebuie privite cu realism efectele acestui act normativ, asa cum a fost el adoptat anul trecut, si anume faptul ca, in continuare, functionari de acelasi rang din diferite ministere au salarii diferite.

"Efectele sunt ca un sofer de la Ministerul de Finante are un cu totul alt salariu decat un sofer de la Ministerul Transporturilor, un economist 1 la Ministerul Dezvoltarii are un alt salariu decat un economist 1 de la Ministerul Industriilor.

Sunt totusi functionari ai statului si reasezarea echitabila a tuturor in sistemul de salarizare este imperativ necesara daca discutam de reforma statului, daca discutam de echitate", a pledat Basescu.

Guvernul si-ar putea asuma raspunderea in fata Parlamentului, in septembrie sau in octombrie, pentru modificarea Codului Muncii sau pentru noua Lege a salarizarii unice, spunea in urma cu o luna premierul Emil Boc.

Pana la 1 septembrie 2010 va fi prezentat Guvernului un nou proiect, simplificat, al Legii-cadru privind salarizarea personalului bugetar, care "va descrie un nou sistem de ierarhizare a posturilor" si noua grila de salarizare din sectorul bugetar. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#basescu, # legea, # salarizarii , #stiri Traian Basescu