Basescu le-a scris lui Tariceanu, Olteanu si Vacaroiu ca ordonanta CNSAS trebuie completata

Luni, 11 Februarie 2008, ora 11:32
1117 citiri
Basescu le-a scris lui Tariceanu, Olteanu si Vacaroiu ca ordonanta CNSAS trebuie completata

Presedintele Traian Basescu le-a transmis vineri premierului Calin Popescu Tariceanu, presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, si presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, ca ordonanta privind CNSAS trebuie completata cu o serie de categorii care ar trebui verificate din oficiu.

"Am apreciat implicarea Guvernului Romaniei in readucerea CNSAS la un nivel de functionare, dar cred ca este obligatoriu sa se realizeze mult mai mult in aceasta privinta", spune seful statului in scrisoarea transmisa vineri, aratand ca se refera la "necesitatea absoluta" de a include cu prioritate printre categoriile ce ar trebui verificate din oficiu cel putin si candidatii la alegerile locale, parlamentare si prezidentiale, magistratii si ambasadorii Romaniei.

"Aceasta cu atat mai mult cu cat, in momentul de fata CNSAS detine circa doua milioane de dosare din arhiva fostei Securitati.

Consider ca o completare a OUG de functionare a CNSAS cu cele semnalate mai sus poate fi pusa cu usurinta in acord cu exigentele Constitutiei, daca aceasta institutie nu va mai emite decizii, ci simple comunicari sau avize, care sa fie facute publice, doar in cazul persoanelor verficate din oficiu. Verdictele in privinta acestor persoane trebuie lasate in seama instantelor de judecata", explica Basescu.

In incheiere, presedintele isi exprima "convingerea" ca sugestiile sale "vor fi acceptate si vor contribui la cresterea functionalitatii CNSAS".

Intr-un interviu acordat France 24, inregistrat marti si difuzat vineri seara, seful statului a afirmat ca a trimis Guvernului si Parlamentului o scrisoare pe tema CNSAS. De altfel, in iesirile sale publice pe aceasta tema, Basescu a criticat faptul ca in ordonanta de urgenta privind functionarea CNSAS nu se stipuleaza ca judecatorii si candidatii la alegeri sa fie verificati automat, ci doar la cerere, afirmand ca Guvernul ar fi negociat cu partidele sa se ajunga la acest rezultat.

Consilierul premierului, Marius Oprea, a raspuns vineri, printr-o scrisoare remisa presei, acuzatiilor aduse de seful statului. "Presedintele Basescu face o eroare atunci cand afirma ca ordonanta de urgenta adoptata miercuri de Guvern a eliminat verificarea candidatilor la alegeri si a magistratilor", a afirmat Oprea intr-o declaratie remisa vineri presei. Potrivit acestuia, prevederea in virtutea careia CNSAS putea verifica candidatii la alegeri nu mai exista in legea care reglementa activitatea CNSAS in momentul in care Curtea Constitutionala a declarat-o ca fiind neconstitutionala, verificarea candidatilor fiind inlocuita de procedura declaratiei pe propria raspundere inca din 2006.

"Aceasta declaratie cantarea greu, pentru ca un parlamentar isi putea pierde mandatul, in urma constatarii in justitie a falsului in declaratii. Dar sanctionarea falsului in declaratia pe propria raspundere a fost admisa drept neconstitutionala de catre decizia 51 din 31 ianuarie a Curtii Constitutionale", a mai spus Oprea.

Potrivit consilierului premierului, modalitatea declaratiei pe propria raspundere a candidatilor a fost adoptata de CNSAS in 2006 deoarece lista candidatilor se definitiveaza si este publica numai cu o luna inaintea alegerilor, si astfel ar fi fost imposibila verificarea unui volum atat de mare de nume si de date, fara a crea o situatie discriminatorie, in care numai unii dintre candidati sa fie verificati.

"Odata cu Decizia Curtii Constitutionale, efectul juridic al declaratiilor pe propria raspundere a fost admis drept neconstitutional, iar verificarea candidatilor sub acest aspect nu a mai putut face obiectul ordonantei de urgenta, ceea ce presedintele Basescu ar fi trebuit sa stie", a explicat consilierul lui Tariceanu. In schimb, a sustinut el, prin ordonanta de urgenta a Guvernului privind asigurarea continuitatii unor activitati ale CNSAS, este prevazuta verificarea din oficiu a presedintelui Romaniei, a deputatilor si senatorilor, alesilor locali si a membrilor Executivului.

Marius Oprea a mai afirmat ca presedintele greseste si cand spune ca magistratii nu mai pot fi verificati de CNSAS, in urma adoptarii ordonantei de urgenta a Guvernului cu privire la functionarea institutiei. El a argumentat ca, prin decizia Curtii, procedura aplicabila din oficiu in cazul persoanelor care candidau la functii in justitie a fost declarata neconstitutionala, insa Guvernul a decis prin OUG verificarea magistratilor la cerere.

"Cu toate acestea, Guvernul a decis, prin Articolul 2, lit.B, alineat i al Ordonantei de urgenta a Guvernului cu privire la CNSAS (...), verificarea la solicitarea oricarui cetatean a judecatorilor si magistratilor asistenti de la inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala, a procurorilor de la Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si din cadrul DNA, a judecatorilor, procurorilor si prim-grefierilor de la instantele si parchetele civile si militare, dar si a avocatilor si notarilor publici", se arata in scrisoare.

Mariul Oprea i-a reprosat totodata sefului statului ca a pastrat tacerea pe parcursul crizei institutionale care a afectat CNSAS in urma deciziei Curtii Constitutionale.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.