Basescu invita investitorii coreeni in Romania, invocand cresterea economica din ultimii cinci ani

Joi, 11 Septembrie 2008, ora 11:26
1304 citiri
Basescu invita investitorii coreeni in Romania, invocand cresterea economica din ultimii cinci ani

Presedintele Traian Basescu si-a exprimat, joi, la Seul, la forumul de afaceri romano-coreean, convingerea ca Romania, ca stat membru UE, va deveni o destinatie din ce in ce mai atractiva pentru investitorii coreeni. "Va rog sa-mi permiteti sa-mi exprim convingerea ferma ca Romania, ca stat membru UE , va deveni o destinatie din ce in ce mai atractiva pentru dumneavoastra", le-a spus Basescu oamenilor coreeni, transmite trimisul special NewsIn la Seul. Seful statului a aratat ca, in ciuda "dezordinii" economice inregistrate pe plan international si a cresterii pretului petrolului, Romania a avut cinci ani consecutivi de crestere economica.


Basescu a prezentat informatii legate de mediul de afaceri si investitii din Romania, precum si oportunitatile din sectorul energetic.El a aratat ca, desi investitorii straini recunosc progresul economic al Romaniei, sunt inca preocupati in legatura cu flexibilitatea pietei de munca, respectul pentru statul de drept, regimul de taxe si transparenta. In acest sens, a precizat presedintele, au fost si sunt implementate o serie de masuri, demonstrand faptul ca imbunatatirea mediului de afaceri este o prioritate in tara noastra.


De altfel, Basescu a aratat ca integrarea in Uniunea Europeana a imbunatatit atractivitatea Romaniei pentru investitorii straini in sectoare precum petrolul si energia, uzinele hidro si termoelectrice, privatizarea distributiei de energie si finalizarea unitatilor 3 si 4 ale Uzinei de energie Nucleara de la Cernavoda, modernizarea infrastructurii, agricultura, prin procesul de greenfield sau privatizare, IT sau proiecte la Marea Neagra sau la Dunare.


"Tara mea are, de asemenea, resurse energetice substantiale, un potential turistic urias, teren pentru imobiliare si agricultura si aproape toate sectoarele economice pot oferi mari oportunitati", a sustinut Basescu.


Seful statului a aratat ca, sub reglemetari stricte, investitiile sunt incurajate prin oferirea unui tratament egal pentru investitorii romani si straini, si ca, de asemenea, sunt oferite stimulente pentru a da un impuls dezvoltarii economie in zonele dezavantajate si pentru IMM-uri.


"Din momentul aderarii la UE Romania beneficiaza de avantajele fondurilor structurale si fondurilor de coeziune.(..) Programele curente sunt derulate intre 1 ianuarie 2007 si 31 decembrie 2013, cu un buget de 54,4 miliarde de euro pentru Fondurile structurale si de 18 miliarde de euro pentru Fondurile de Coeziune", a mai explicat seful statului.


Basescu a reafirmat angajamentul ferm al Romaniei de a privatiza companiile ce se afla inca in proprietatea statului, multe dintre ele aflandu-se pe piata romaneasca de capital.


"Exista posibilitati reale de crestere a volumului comertului si diversificarea structurii exportului romanesc catre Coreea, pentru poduse de software, componente electronice, material rulant, mobila de lemn, produse de sticla, ceramica, vinuri", a afirmat seful statului. Basescu a apreciat ca este nevoie de o strategie mai eficienta pentru imbunatatirea continua a comertului bilateral, prin identificarea unor noi oportunitati de afaceri. "Romania ofera o experienta indelungata si expertiza pentru implementarea in comun a programelor de reconstructie economica pe piete terte, mai ales in Irak, in domenii percum exploatarea petroliera, productia si transportul de electricitate", a spus seful statului.


Basescu si-a expimat speranta ca prin semnarea acordului de Liber Schimb intre Republica Coreea si Uniunea Europeana va ridica la noi dimensiuni cooperarea si comertul bilateral Romania-Coreea.


Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, joi, la Seul, cu omologul sau coreean, Lee Myung-Bak, prilej cu care au fost semnate o declaratie comuna privind incheierea unui parteneriat strategic.


Seful statului s-a deplasat, dupa participarea la forumul oamenilor de afaceri, la sediul Adunarii Nationale a Republicii Coreea, urmand a purta discutii cu prsedintele Adunarii Nationale, Kim Hyung O.