Basescu: Incompetenta functionarilor, de vina pentru situatia fondurilor UE

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 16:03
1376 citiri
Basescu: Incompetenta functionarilor, de vina pentru situatia fondurilor UE

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri la RRA ca functionarii "pe care ii aparam cu toate tunurile" pentru ca li se reduc salariile, angajati in ministere pe criterii politice, sunt incompetentii din cauza carora Romania nu absoarbe rapid fondurile europene, informeaza NewsIn.

Seful statului a subliniat ca banii europeni pe care Romania ii poate utiliza pana in 2015 sunt o sansa ca tara noastra sa recupereze decalajele care o despart de alte state europene, aratand ca ministere precum Transporturile sau Mediu au cate 4,5 miliarde de euro la dispozitie, Dezvoltarea 3,7 miliarde iar Agricultura 14 miliarde.

"In momentul de fata acesta (Ministerul Dezvoltarii-n.r.) este ministerul cu numarul cel mai mare de proiecte aprobate, semnate si date spre implementare. Au peste 2,5 miliarde din total buget transferate prin contract catre administratiile locale, dar as vrea sa se intample acelasi lucu la Transporturi", a aratat Basescu, in cadrul unui interviu acordat postului public de radio.

Seful statului a aratat ca desi atunci cand vine vorba despre slaba absorbtie a fondurilor europene "foarte multi de regula tipa la ministri si presa ataca ministrii pe buna dreptate, pentru ca au raspundere politica", nu ministrii sunt cei care pregatesc proiectele pentru aprobare, ci functionarii din ministere.

"Ministrii nu stiu sau nu e treaba lor sa pregateasca proiectele pentru aprobare, asta o fac functionarii pe care ii aparam acum cu toate tunurile: Ceea ce se intampla cu fondurile europene este cea mai concludenta expresie a incompetentei multora dintre functionarii angajati in ministere", a subliniat el.

Basescu a precizat ca acesta este motivul pentru care in discursul rostit marti in Parlament a accentuat ideea ca procesul de restructurare al aparatului de stat trebuie sa aiba loc simultan cu un proces de selectie a personalului.

"Partidele, de cate ori s-a facut schimbarea de putere, ca au fost liberalii, ca a fost PSD, ca a venit PDL, si-au bagat in institutiile statului oameni pe criterii politice, au schimbat clientela Cind spun clientela nu spun neaparat clientela care fura bani, ci clientela care trebuie sa aiba serviciu, si servicii bune- ca ii si punem in fruntea institutiilor, desi multi din ei sunt incompetenti.(...) Este evident ca principala motivatie a nepregatirii proiectelor este incompetenta celor care lucreaza in minister, ei sunt incompetentii. Sigur, ministrul are raspunderea politica pentru ca nu i-a selectat", a subliniat Traian Basescu.

Intrebat de ce unele ministere sunt totusi mai eficiente decat altele in ce priveste absorbtia fondurilor UE, Basescu a aratat ca depinde de exigenta fiecarui ministru in alegerea personalului, dar si de incapacitatea lor de a spune "nu" partidelor din care provin.

"Depinde de fiecare om, ce nivel de exigenta are atunci cand vrea sa nu se faca de ras. Principalul blamat, desi nu el face proiectul, este chiar ministrul", a apreciat Basescu.

El a opinat ca trebuie facut ceva din punct de vedere organizatoric astfel incat Romania sa absoarba, pana in 2015, cat mai multi bani europeni, aratand ca o solutie ar putea fi modelul ales de Polonia, acela al unui minister care sa se ocupe numai de acest lucru. 

#basescu incompetenta functionari absorbtie fonduri ue , #stiri Traian Basescu