Basescu in Valea Jiului: Minele nu vor fi inchise. Zona are potential turistic

Duminica, 29 Noiembrie 2009, ora 22:15
1894 citiri
Basescu in Valea Jiului: Minele nu vor fi inchise. Zona are potential turistic

Presedintele Traian Basescu i-a asigurat pe locuitorii din Valea Jiului ca minele nu vor fi inchise, precizand ca in programele guvernamentale nu este prevazuta o scadere a productiei de carbune, si a spus ca, pe langa minerit, aceasta zona are toate conditiile pentru dezvoltarea turismului.

"Dragii mei, eu va asigur ca in programele guvernamentale nu este scaderea productiei de carbune, ci cresterea productiei de carbune si, din acest punct de vedere, vreau sa fiti linistiti si convinsi ca nimeni nu inchide minele", a afirmat Basescu, intr-un discurs sustinut la Petrosani.

El a mai spus ca, de anul viitor, va incepe o politica de angajare a tinerilor in minerit. "Mai mult decat atat, de anul viitor, probabil pentru prima data in ultimii 15 ani, se va lansa o politica de angajare de tineri in minerit.

Media de varsta din minerit - stiti probabil ca in CNH media de varsta este 41 de ani - trebuie sa coboare, ceea ce face necesara angajarea de forta de munca tanara in Compania Nationala a Huilei. Va asigur ca acest lucru se va intampla in anul 2010", a adaugat Traian Basescu.

Presedintele a vorbit si despre importanta infiintarii celor doua companii nationale de energie. "Probabil ati vazut, in discutiile legate de compania energetica, faptul ca Guvernul Boc intentioneaza organizarea a doua mari companii de producere de energie electrica.

In momentul de fata, separarea energiei pe hidro de cea pe termocentrale face ca foarte multi baieti destepti sa cumpere energia de la hidro si s-o vanda la pret de termocentrala.

Ceea ce eu va promit, in momentul de fata, este crearea a doua companii care sa aiba in interiorul lor, fiecare dintre ele, in mod echilibrat, si productie pe hidro si productie pe termo, iar aceste companii vor avea inglobate in ele si sursa de energie, adica huila din Valea Jiului si lignitul din Gorj", a spus Basescu, subliniind ca huila si lignitul trebuie sa fie parte a noilor companii energetice pentru ca numai asa "putem asigura o buna salarizare in minerit, putem asigura bani pentru modernizarea minelor".

Candidatul sustinut de PD-L la Presedintie, Traian Basescu, a mai spus ca Valea Jiului trebuie sa iasa din situatia monoindustriala si ca are toate conditiile pentru a deveni o zona turistica. "In acelasi timp, toti trebuie sa intelegem ca Valea Jiului trebuie sa iasa din situatia de zona monoindustriala. Anul acesta au inceput investitii de la bugetul de stat in Parang si Retezat pentru dezvoltarea turismului.

Aceasta pare a fi una din solutiile pentru ca sotiile minerilor, forta de munca tanara, femeile in mod deosebit, sa-si gaseasca locuri de munca alaturi de sotii lor care lucreaza in minerit. Trebuie sa punem in valoare ceea ce are frumos de la natura Valea Jiului si mai ales ceea ce are la suprafata.

Daca ceea ce are sub pamant exploatam de 150 de ani si vom mai exploata inca 100 de ani, trebuie sa privim si la ce-i frumos, ce-i la suprafata si sa facem din Valea Jiului o zona turistica", a spus Basescu.

In context, el a precizat ca promisiunea sa de a continua drumul Campul lui Neag - Herculane (proiect inceput in timp ce Traian Basescu era ministru al Transporturilor) vizeaza valorificarea frumusetii acestei regiuni.

"Cei care nu ati fost la Campu lui Neag mergeti sa vedeti drumul si veti constata ca acolo s-a facut cea mai spectaculoasa lucrare de drumuri de dupa revolutie.

Lucrarea este de o frumusete extraordinara si cand aveti timp intr-un weekend nu ezitati sa faceti cateva zeci de kilometri pana acolo, va asigur ca o parte din sufletul meu este in acest drum, un drum dedicat punerii in valoare a ceea ce are mai frumos aceasta regiune", a afirmat Traian Basescu. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#basescu, #valea jiului, #mine , #stiri Traian Basescu