Basescu: In scurt timp va iesi legea exproprierilor si oamenii vor fi despagubiti

Marti, 10 August 2010, ora 15:19
1435 citiri
Basescu: In scurt timp va iesi legea exproprierilor si oamenii vor fi despagubiti

Presedintele Traian Basescu a inspectat, marti dupa-amiaza, lucrarile de constructie a digului din localitatea Rotunda, din judetul Neamt, grav afectata de inundatiile din aceasta vara, unde constructorul i s-a plans ca exista probleme legate de refuzul localnicilor de a accepta exproprierea, precizeaza Mediafax.

Basescu a inspectat lucrarile incepute in urma cu o saptamana la constructia unui dig la Rotunda, pe o distanta de opt kilometri, el fiind insotit de prefectul de Neamt, Mihai Archip, de primarul localitatii, Gheorghe Cojocaru si de primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan.

Constructorul digului a reclamat aceleasi probleme ca si la Saucesti, respectiv refuzul localnicilor de a accepta exproprierea.

"Cand o sa iasa legea exproprierilor, in cel mai scurt timp, oamenii vor primi despagubiri pentru terenuri", a spus presedintele.

Presedintele Traian Basescu s-a aflat, marti, si in localitatea bacauana Saucesti, unde le-a cerut constructorilor care lucreaza la ridicarea digului ca lucrarile sa fie gata pana in iarna, el fiind informat ca exista probleme legate de refuzul oamenilor de a accepta exproprierea.

Presedintele a fost informat de catre directorul Directiei Apelor Siret Bacau ca in prezent au inceput lucrarile pentru o portiune de 1,8 kilometri de dig, iar pentru aceste lucrari s-a primit de la Ministerul Mediului jumatate din suma alocata.

"Am gasit un ordin de ministru in care banii pentru constructia digului erau aprobati din decembrie anul trecut si era vorba despre 18 kilometri de dig", a mai afirmat Basescu.

Intrebat de un jurnalist de ce a venit la Saucesti, presedintele a raspuns ca are trei obiective pe care a promis sa le urmareasca pana la finalizare, intre acestea fiind si digul si lucrarile de canalizare din Saucesti.

Dupa ce a inspectat lucrarile la dig, presedintele a mers sa verifice lucrarile la reteaua de canalizare din localitatea Bogdan Voda.

"Aveti grija, ma tin de lucrarea asta pentru ca le-am promis oamenilor in timpul inundatiilor. Ma tin de voi", le-a spus presedintele muncitorilor.

La sfarsitul lunii iunie, localitatea bacauana Saucesti a fost grav afectata de inundatii. Astfel, au fost afectate de ape peste 470 de case si gospodarii.

Presedintele Traian Basescu s-a aflat atunci in mai multe randuri in localitatea Saucesti si a promis ca vor fi alocati sase milioane de euro pentru constructia digului din comuna Saucesti, pe o lungime de 18 kilometri.

Localnicii i s-au plans presedintelui ca autoritatile locale nu au facut nimic pentru a fi evitate inundatiile, desi au existat bani pentru indiguire, iar seful statului le-a reprosat oamenilor ca mint. Si localitatea Rotunda a fost grav afectata de inundatiile din aceasta vara.

In 14 iulie, Guvernul a aprobat finantatrea cu 40 de milioane de lei din bugetul Fondului de Mediu a lucrarilor de indiguire a raului Siret, pe tronsonul Rotunda - Buruienesti, pentru perioada 2010-2011.

In 7 iulie, Guvernul a aprobat o hotarare privind alocarea a 25 de milioane lei pentru lucrari de indiguire, pe o lungine de 18 kilometri, a malului drept al raului Siret, pe tronsonul Serbesti, Siretu, Schineni, Saucesti, Holt.

#despagubiri, #expropriere, #indiguire, #localnici, #lucrari, #terenuri , #stiri Traian Basescu