Basescu: Imi asum esecul pentru Schengen. Nu sunt pregatit sa gasesc alti vinovati

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 22:06
2045 citiri
Basescu: Imi asum esecul pentru Schengen. Nu sunt pregatit sa gasesc alti vinovati

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la B1TV, ca isi asuma responsabilitatea neaderarii la Schengen, in conditiile in care institutiile si-au indeplinit sarcinile si tehnic au fost respectate conditiile de aderare, relateaza Mediafax.

De cand am venit am stabilit o linie cu SUA. Acea linie a fost respectata de toate institutiile. Acestea au avut o mare contributie in respectarea declaratiilor mele. Vizita mea in SUA nu a fost organizata de serviciile secrete. Ma consider seful lor ca sef al CSAT-ului. Avem o colaborare. Nu mi-am facut niciodata griji ca vor intoarce armele impotriva sefului statului.

Intelectualul care se inscrie in partid trebuie sa vorbeasca in partid. Vii dintr-o data dupa care devii cel mai acerb critic. Du-te in structura partidului mai intai si incerca sa gasesti o solutie. Relatia mea cu Lazaroiu ramane una de colaborare. Lazaroiu ma poate suna oricand.

Tin foarte mult la intelectuali chiar daca pe unii i-am suparat. Nu cred ca formularea intelectualii lui Basescu este una corecta.

Monarhii romani nu i-au permis revenire lui Carol I in tara. Eu am fost revoltat cand il fugarea politia pe Regele Mihai prin aeroport. Astazi insa cred ca a incerca sa te pozitionezi deasupra acestei natiuni sau a parea ca esti solutia nu reprezinta decenta si asta ma deranjeaza cel mai tare.

Am lucrat cu destui consilieri monarhisti. Nu am alergie la monarhie. Sistemul monarhic este impresionant. Am mare respect pentru ce a facut monarhia in general.

Nu am de ce sa ma duc la sedinta Parlamentului, cata vreme am calificat situatia cu Regele Mihai drept un joc politic.

Daca Regele Mihai nu este intr-un joc cu PSD, PNL sau Voiculescu, sa ceara Parlamentului sa se transforme in constituant si sa faca o alta Constitutie. Dar eu cred ca s-a incercat castigarea unei parti monarhiste din electorat.

Nu am nici un fel de relatii cu Regele Mihai. Dupa condamnarea comunismului nu a mai venit la Ziua Nationala domnul Iliescu si nu a mai venit si Regele Mihai. Eu am jurat sa apar Consttutia. Romania nu are un rege, are un ex-rege. Eu nu pot intra in acest joc in care sa ma fac ca Romania are un rege ca sa nu ma atace presa. Cum sa pot tolera afirmatiile domnului Duda conform carora Constitutia e o bazaconie sau ca prevederile ei sunt trucuri juridice. Domnul Duda habar nu are ce scrie in Constitutia Romaniei. Articolul 1 si multe altele sunt nerevizuibile.

La urmatorul consiliu Olanda are interese foarte mari pentru a satisface cerinte interne. Olanda va avea niste exigente pe care le vom sustine. Nimeni sa nu se astepte ca Romania sa nu aiba comportament european. Vrem sa dobandim respect si ne-am comportat ca buni europeni. Situatia cu florile oprite la vama a fost o coincidenta.

Pe plan intern eu imi asum esecul neaderarii la Schengen. Toate institutiile si-au facut treaba, rapoartele arata ca tehnic au fost respectate conditiile.

Au fost state care au spus ca este inadmisibil ca nu se respecta tratatul de aderare a Romaniei.

Trebuie sa obtinem un calendar de aderare. Vom intra intr-un proces de a incerca sa vedem cum putem clinti pozitia Olandei.

Stiam ca exista o pozitie a Olandei fata de aderarea la Schengen. Am acordat toata atentia acestei probleme. Nu am reusim sa-i convingem, desi Predoiu a lasat o impresie buna in Parlamentul olandez. Dar ce poate face diplomatia cand guvernul constata ca tiganii cersesc in Finlanda agresiv, acolo e reactia unei opinii publice.

Sunt convins ca se va face la un moment dat o remaniere. Nu pot sa va spun unde, as demobiliza niste oameni.

Nu exista nici un interes, nu am complexe in a sustine Rosia Montana.

Cine poate crea locuri de munca scoate natiunea din dificultate. Eu as vrea sa fie pregatite anul acesta cateva mii de locuri de munca.

Putem face foarte multe locuri de munca, problema este unde sa investim.

Eu am o colaborare foarte buna cu guvernul si cu partidul din care provin si cu partidele din alianta, fie ca discutam de UDMR sau UNPR. Nu inseamna ca trebuie sa accepte toate propunerile mele. Sunt lucruri, cum e reorganizarea, in care partidele au un interes, iar presedintele o viziune. Se simte orientarea pregnanta a Coalitiei catre momentul electoral.

Zece ani la Cotroceni mi se pare mult. Sunt dispus sa revenim la mandatul de patru ani. E mult pentru mine sa intru in acelasi birou zece ani, si pentru popor sa te suporte.

#schengen, #romania schengen, #aderare schengen, #basescu shengen, #rosia montana, #olanda schengen , #stiri Traian Basescu