Basescu: Iesirea din criza este problema tuturor romanilor

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 14:35
1427 citiri
Basescu: Iesirea din criza este problema tuturor romanilor

Presedintele Basescu spune ca la costul final al lucrarilor executate de operatorii straini se adauga o crestere de 3-4% cauzata de faptul ca firmele introduc "o cota de risc pentru ca luceaza in Romania", masura ce se ia deoarece statul roman nu isi plateste la timp sumele din contracte, informeaza NewsIn.

"Am avut o discutie cu doi constructori foarte mari care lucreaza la pasaj aici, unul austriac si altul italian. Ma interesa daca functioneaza sistemul acela automat de compensare a TVA-ului pe care l-a anuntat ministrul Finantelor si am chemat pentru o discutie de o jumatate de ora pe cei doi mari constructori de la pasajul Baneasa.

Cu ocazia acestor discutii am aflat un lucru pe care nu-l stiam si m-a nelinistit.

Pentru a lucra in Romania, datorita intarzierilor la plati, si nu se refereau neaparat la platile de la pasaj, neprimind banii firmele trebuie sa functioneze. Sunt finantati, in lipsa platilor facute de institutiile romanesti, de companiile mama ca sa plateasca salariile la timp, sa-si plateasca obligatiile la stat, dar s-a introdus si la finantarea companiilor o cota de risc pentru ca luceaza in Romania.

Deci nu avem doar dobanzi crescute, ci si companiile care se finanteaza ca urmare a faptului ca statul roman nu-si plateste la timp facturile, primesc bani de la compania mama cu o cota de risc care impinge costul lucrarilor si la o crestere cu 3-4%, si aici discutam de lucrari de milioane.

Deci avem o mare problema de credibilitate care tine de cativa factori, in primul rand comportamentul legislativ, care este de neinteles pentru foarte multi oameni politici", a spus seful statului la aniversarea BVB.

Basescu a reiterat ca partenerii internationali sau investitorii nu inteleg cum este posibil ca instantele sa dea decizii care contravin masurilor Guvernului luate legal.

"Sa nu considerati ca este un atac, ci pur si simplu va dau o informatie, faptul ca instante, fie ca este vorba de instanta constitutionala sau instante obisnuite din sistemul judiciar dau solutii care sa faca lege in loc sa aplice legea.

Am primit intrebarea: ? Deci decredibilizarea sistematica a Guvernului prin actiune de multe ori irationala, care nu are nimic comun cu aplicarea legii sau chiar a Constitutiei ci interesul de moment, de grup, face ca Romania sa fie putin credibila, deci o spun cu toata responsabilitatea.

Faptul ca in instante se creeaza lege si nu se aplica legea este cel mai puternic filon de decredibilizare care se abate asupra Romaniei, este mai mult decat instabilitate politica, mai mult decat atitudinea Parlamentului", a subliniat presedintele.

Potrivit lui Basescu deciziile unor instante antreneaza o lipsa de credibilitate, care se traduce in costuri mai mari pentru finantarea imprumuturilor.

"Asta ne pune intr-o situatie extrem de dificila pentru ca nu se mai stie cine e partenerul de negociere, Guvernul, instanta, care instanta, de la Pitesti, Cracal? Avem probleme extraordinare de credibilitate si platim in reticenta la imprumuarea Romaniei si in debanzile mari la care ni se ofera imprumuturi", a mai explicat presedintele.

El a spus ca iesirea din criza tine de toti romanii, de la judecatori, la politicieni de opozitie, nefiind un apanaj al actualilor guvernanti.

"Foarte multi cred si le place sa creada si sa promoveze ideea: problema de a scoate Romania din criza este doar a celor 15 ministri, a primului ministru si a presedintelui. Sa insala cei care gandesc asa.

Iesirea din criza este problema tuturor romanilor, a intregii clase politice si va asigur ca daca vrem sa ne distrugem tara asa cum procedam suntem pe drumul cel bun.

15 ministri si un presedinte nu ar putea face ce trebuie ca 22 de milioane sa treaca de criza, fara o minima solidaritate, o minima responsabilitate. de la cel mai inalt functionar pna la judecatorul care schimba forma legilor trecute prin Parlament", a conchis Traian Basescu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu, #iesire, #criza, #firme straine, #executii , #stiri Traian Basescu