Basescu: Guvernele UE nu se vor retrage din strategiile pentru diminuarea efectelor crizei

Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 17:45
1250 citiri
Basescu: Guvernele UE nu se vor retrage din strategiile pentru diminuarea efectelor crizei

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri la Bruxelles ca liderii europeni au stabilit ca Executivele UE sa nu declanseze procedurile de iesire din strategia de interventie pentru diminuarea efectelor crizei, informeaza NewsIn.

"In ceea ce priveste criza economica, si din acest punct de vedere putem spune ca, din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt in regula."

In opinia presedintelui, Consiliul s-a pronuntat in favoarea unei solutii care sa reflecte realitatile economice ale momentului, si nu sa opteze pentru declansarea procedurilor de iesire a guvernelor din strategia de interventie pentru diminuarea efectelor crizei.

"(...)Nu s-a declansat niciun proces de retragere din implicarea statelor pentru diminuarea efectelor crizei", a precizat seful statului, la finalul Consiliului European.

Presedintele Basescu a spus ca Romania a pledat pentru mentinerea Guvernelor in aceste programe pentru ca are un acord pe doi ani cu Uniunea Europeana si cu Fondul Monetar International si nu-si putea pune problema sa adopte "o pozitie prin care sa se retraga Guvernul din politica de stabilizare a situatiei economice din Romania".

Traian Basescu declarase vineri, inainte de a pleca la Bruxelles, ca Romania nu doreste ca guvernele statelor UE sa-si retraga sprijinul pentru strategiile de iesire din criza a UE inainte de 2010.

"Declansarea unei eventuale strategii de retragere a guvernelor din sprijinirea proceselor de iesire din criza este o tema complicata, dar punctul de vedere al Romaniei este ca in niciun caz acest proces nu trebuie sa inceapa pana la sfarsitul anului 2010.

Noi avem aici si argumentul nostru, argumentul national, si anume chiar acordul cu Uniunea Europeana si cu Fondul Monetar Internatinal sunt prevazute sa acopere anul 2009 si 2010 si apreciem ca orice incetare a acestor programe de sprijin financiar cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International intrerupe practic programul anticriza pe care Romania l-a declansat si care are pilonii asezati exact pe programul cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International", a precizat presedintele.

# basescu criza efecte guvern ue , #stiri Traian Basescu