Basescu: Folosim in continuare tehnologia canadiana de la reactoarele 3 si 4

Miercuri, 20 Mai 2009, ora 09:51
1842 citiri
Basescu: Folosim in continuare tehnologia canadiana de la reactoarele 3 si 4

Presedintele Traian Basescu a afirmat, marti, in contextul in care se referea la construirea unei noi centrale nucleare in Romania, ca se va continua folosirea tehnologiei utilizate la reacotarele 3 si 4 de la Cernavoda, pentru ca o noua tehnologie ar determina costuri de intretinere prea mari.

"Este clar ca trebuie sa privim si noi catre dezvoltarile tehnologice viitoare. Cine stie ce o mai fi cand vom incepe si noi constructia la a doua centrala. Deocamdata mergem pe aceeasi tehnologie la reactoarele 3, 4, pe tehnologie canadiana. Nu se pune problema sa venim cu altceva, pentru ca intretinerea ar fi prea scumpa", a declarat Traian Basescu, conform Mediafax.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a propus luni acordarea unui ajutor din partea Frantei presedintelui roman, Traian Basescu, care doreste construirea unei a doua centrale nucleare, a anuntat Palatul Elysee, citat de AFP.

Mai multe grupuri energetice europene si-au anuntat deja interesul pentru construirea unei a doua centrale in Romania, care ar putea cuprinde doua sau trei reactoare, cu o capacitate totala de 3.000 de MW.

Printre aceste grupuri se afla grupul francez GDF Suez, grupul italian Enel si cel german E.On. Franta si Romania au semnat in februarie 2008, cu ocazia unei vizite a presedintelui francez, un "parteneriat strategic".

Romania dispune in prezent de o centrala nucleara la Cernavoda, cele doua reactoare ale acesteia, aflate in functiune, acoperind circa 17 procente din nevoile energetice ale tarii. Doua noi reactoare ar urma sa fie puse in functiune in perioada 2014-2015.

 

#basescu, #centrala, #cernavoda, #constructie, #nucleara, #reactoare , #stiri Traian Basescu

Curs valutar

1 EUR = 4.9692 RON

0.0011

1 USD = 4.5468 RON

0.0064
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  4. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos
  10. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO