Basescu: Este timpul ca si sistemul bancar sa raspunda pozitiv actiunilor Guvernului

Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 19:00
1344 citiri
Basescu: Este timpul ca si sistemul bancar sa raspunda pozitiv actiunilor Guvernului

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, ca le-a transmis bancherilor ca este timpul ca sistemul bancar sa raspunda pozitiv actiunilor Guvernului, cofinantand IMM-urile si proiectele administratiilor locale in conditii rezonabile si nu cu dobanzi exagerate, precizeaza NewsIn.

Seful statului, care anterior avusese o intalnire cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si cu reprezentantii principalelor banci comerciale din Romania, a tinut sa explice, intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni, scopul intrevederii.

"Trebuie sa va spun ca nu a fost o intalnire care viza decizii, nu cu mine iau bancile decizii cu privire la politica lor, ci a fost dorinta mea de a le transmite un mesaj in continuarea celui pe care l-am transmis in luna decembrie, dar si in ianuarie, cand le vorbeam despre un parteneriat intre Guvern si sistemul bancar pentru a sprijini economia romaneasca in asa fel incat efectele crizei economice sa fie diminuate", a sustinut presedintele Traian Basescu.

Presedintele a spus ca in cadrul intalnirii cu bancherii s-a facut un bilant al obligatiilor asumate de Guvern in cadrul parteneriatului cu bancile, aratand ca, din punctul de vedere al Guvernului, angajamentele au fost implinite.

"Ma refer in special la acordul cu Fondul Monetar International, la acordul cu Uniunea Europeana si la acordul cu Banca Mondiala, ceea ce a fost de natura sa mareasca nivelul de incredere in economia romaneasca", a explicat seful statului.

Basescu le-a spus reprezentantilor principalelor banci din Romania ca este timpul ca si sistemul bancar sa raspunda pozitiv actiunilor Guvernului, avand in vedere ca exista lichiditati si, pe de alta parte, exista si foarte multe proiecte pentru IMM-uri cu finantare europeana "care trebuie sa isi gaseasca parteneriatul in banci pentru cofinantare in conditii rezonabile si nu in conditii de dobanzi foarte mari, sau exagerate".

De asemenea, a aratat seful statului, administratiile locale au proiecte care au obtinut deja finantare europeana, singura problema ramanand cea a cofinantarii, fie ca este vorba despre proiectele de izolare termica a blocurilor sau proiecte de infrastructuri locale.

"Apelul meu catre banci a fost sa isi analizeze, sau sa reanalizeze posibilitatea de a cofinanta administratiile locale si pe cei care obtin finantari pentru dezvoltarea de IMM-uri pe bani europeni in conditii rezonabile. Deci acesta a fost mesajul, nu am asteptat neaparat un raspuns, vom vedea reactiile bancherilor in perioada urmatoare", a conchis presedintele.

#Basescu, #sistem, #bancar, #guvern , #stiri Traian Basescu