Basescu: Dunarea trebuie sa devina o adevarata magistrala fluviala moderna

Luni, 08 Noiembrie 2010, ora 16:01
2070 citiri
Basescu: Dunarea trebuie sa devina o adevarata magistrala fluviala moderna

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca Strategia Dunarii este un proiect in care autoritatile romane au investit foarte mult, sustinand ca principala proba pe care strategia va trebui sa o depaseasca este mentinerea unui interes constant si a implicarii statelor din regiune, informeaza Mediafax.

"Romania este astazi gazda unui eveniment de o importanta majora: Summit-ul Dunarii. Ne intalnim la Bucuresti pentru a marca angajamentul politic al statelor riverane privind Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii. Acest Summit este un eveniment cu rezonanta aparte pentru cetatenii europeni care locuiesc in macro-regiunea dunareana. Ei asteapta lansarea unui proiect viabil, cu rezultate concrete pentru calitatea vietii lor", a declarat Traian Basescu, in discurul rostit la Summit-ul Dunarii.

El a adaugat ca, acum doi ani, in octombrie 2008, se afla la Bruxelles, dand curs invitatiei Landului Baden-Wurttemberg, care organiza, la Reprezentanta sa pe langa Uniunea Europeana, conferinta pe tema viitorului spatiului dunarean.

"Am avut atunci ocazia sa vorbesc participantilor despre o serie de proiecte europene ambitioase in domeniul transporturilor, despre un mediu mai curat, despre dezvoltarea echilibrata si coeziunea sociala. Proiectul major de care vorbeam era o Strategie pentru regiunea extinsa a Dunarii - un nou instrument comunitar menit sa ajute la dezvoltarea durabila a intregului bazin dunarean si sa micsoreze decalajele de dezvoltare economico-sociala dintre diversele zone ale acestui areal.

In tot acest timp, din 2008 si pana astazi, am fost martorii unui entuziast proces de promovare, elaborare, dialog si dezbateri. Romania si Austria au dat tonul in «orchestra» diversa, dar armonioasa, a spatiului dunarean si au fost sustinute, inca de la inceput, de toate tarile riverane. Am deschis un drum care astazi este aproape de finalizarea etapei de conceptie. Multumesc colegilor din toate statele din regiune pentru excelenta colaborare, implicare, pentru angajamentul politic si insufletirea cu care au lucrat, impreuna, la construirea acestui proiect inovator european", a adaugat seful statului roman.

El a mai afirmat ca, inca de la inceput, Comisia Europeana a fost alaturi, a sustinut si a incurajat acest parteneriat.

"Pentruaceasta, multumesc domnului presedinte Barroso, care a inteles atat de bine importanta fluviului dunarean pentru Uniunea Europeana si legatura pe care acesta o realizeaza cu sud-estul continentului si, mai departe, cu Asia Centrala prin conexiunea sa cu Marea Neagra. Urmeaza, in luna decembrie, adoptarea de catre Comisia Europeana a Strategiei Dunarii si a Planului de actiune aferent. Asteptam cu mare interes acest moment.

In opinia mea, cea mai importanta dimensiune economica a Dunarii este, fara indoiala, sectorul de transport naval. Indicatorii transportului pe Dunare, Coridorul Pan-European de Transport VII, indica o sub-utilizare a potentialului existent, nu numai in comparatie cu Rinul, dar si fata de rutele navigabile mult mai mici din unele zone ale Europei. Dunarea trebuie sa devina o adevarata magistrala fluviala moderna, in vederea asigurarii rolului de axa majora de transport la nivel european", a mentionat Basescu.

Potrivit sefului statului, alaturi de transport, strategia va insemna proiecte si investitii in infrastructura portuara si de energie si va acorda mai multa atentie protectiei mediului, va modela cooperarea teritoriala intre regiuni si localitati invecinate.

"Crearea unui sistem de gestiune a factorilor de mediu, inclusiv inlaturarea efectelor negative asupra mediului in caz de catastrofe naturale, pastrarea si extinderea zonelor impadurite, a parcurilor si zonelor verzi din zonele urbane, reprezinta prioritati pentru noi toti in contextul dezbaterilor asupra schimbarilor climatice si a rolului Uniunii ca actor global in acest proces. Delta Dunarii este unul dintre cele mai intinse tinuturi umede din lume in stare naturala si are triplu statut international de protectie. Delta are nevoie de un program special si Romania este decisa sa actioneze pentru imbunatatirea si intarirea protectiei acestui ecosistem unic", a mai precizat Traian Basescu.

El a aratat ca strategia urmeaza sa propuna dezvoltarea turismului si valorificarea patrimoniului natural si a mostenirii cultural-istorice prin dezvoltarea infrastructurii specifice si intense actiuni de promovare.

"Dunarea constituie un important catalizator al creativitatii si al dialogului intercultural, o sursa de inspiratie si o punte de legatura si comunicare intre culturi si civilizatii dezvoltate prin relatiile comerciale, sociale si culturale prilejuite de proximitatea sa. As vrea sa amintesc aici cateva proiecte transfrontaliere pe care Romania le propune pentru a le realiza impreuna cu statele vecine, sub «umbrela» Strategiei Dunarii. Cu vecinii bulgari de la sud impartim cea mai mare parte a cursului Dunarii, insa, avem un singur pod care ne leaga, la Giurgiu - Ruse. Un alt pod, cel de la Vidin - Calafat, nu este, inca, finalizat. Dorim sa dezvoltam turismul, schimburile economice si sa dinamizam viata pe cele doua maluri. Ne propunem construirea a doua noi poduri, la Bechet - Oreahovo si la Calarasi - Silistra, precum si construirea unui nou complex hidro-energetic pe Dunare. In sud-vestul si vestul Romaniei avem nevoie de noi proiecte de cooperare cu alte doua state vecine, Ungaria si Serbia.

Deja exista programele de cooperare teritoriala care valorifica potentialul local si propun investitii care sa apropie comunitatile din vecinatatea granitelor. Sunt convins ca strategia noastra va consolida si diversifica aceasta cooperare, aducand elemente noi, proiecte mai importante precum interconectarile energetice sau colaborarea in managementul riscurilor, al inundatiilor sau al accidentelor cu impact transfrontalier", a mai spus presedintele Basescu.

El le-a urat succes colegilor din Ungaria, care vor avea o misiune importanta, cea a asigurarii presedintiei Uniunii Europene in semestrul I al anului 2011, cand vor fi realizati primii pasi in implementarea strategiei.

"La est, Republica Moldova si Ucraina sunt alti doi parteneri importanti ai nostri, cu care vom lucra la elaborarea proiectelor de interes comun. Trebuie sa lansam proiecte importante de conectare a infrastructurii si sa utilizam mult mai bine potentialul extraordinar al regiunilor limitrofe..

Asigurarea navigabilitatii Prutului inferior si legarea regiunilor vecine prin construirea unor poduri peste Prut si Dunare reprezinta proiecte prioritare pentru locuitorii acestor zone. Intr-adevar, poate ca cea mai mare realizare a noastra este, de fapt, instituirea unui nou mod de colaborare. Strategia Dunarii este deja un succes fiindca ne-a adus impreuna, angajandu-ne intr-un tip inovator de cooperare, mai dinamic, orientat spre rezultate", a mai declarat seful statului roman.

El a adaugat ca raman extrem de multe lucruri de facut, fiind nevoie de "investitii serioase si de angajamentul permanent al guvernelor si al autoritatilor locale", de asistenta, transfer de expertiza si tehnologie dinspre regiunile dezvoltate din vest spre cele mai putin avansate din est.

"Consider ca principala proba pe care Strategia Dunarii va trebui sa o depaseasca este mentinerea unui interes constant si a implicarii statelor din regiune. Nu este usor ca, in plin proces de reconstructie dupa o criza financiara si economica cu efecte globale, sa gasim resursele financiare necesare pentru finantarea investitiilor majore de infrastructura. Va fi extrem de important sa alocam resurse umane si de capital pentru guvernarea actiunilor prioritare ale Strategiei si sa reusim sa implementam atat proiectele de interes local, cat si cele de interes national si cu impact transfrontalier. Exista la dispozitia noastra insemnate fonduri europene pe care le putem si trebuie sa le folosim in beneficiul cetatenilor nostri. Avem nevoie de o capacitate ridicata de a absorbi fondurile comunitare; trebuie sa administram cat mai eficient resursele de care dispunem din bugetul Uniunii. Vom putea sa ne atingem obiectivele valorificand deplin expertiza privind utilizarea fondurilor comunitare care exista in cadrul Comisiei Europene, dar si in statele membre din regiune", a sustinut Traian Basescu.

El a mentionat ca trebuie combinate trei aspecte esentiale: utilizarea experientei bogate din unele state membre ale Uniunii Europene din regiune, state precum Germania sau Austria, valorificarea cresterea expertizei nationale si, nu in ultimul rand, simplificarea reglementarilor comunitare.

"Vom lucra impreuna cu colegii nostri din Comisia Europeana si din statele membre ale Uniunii pentru a face un adevarat salt calitativ in acest domeniu. Strategia Dunarii este un proiect in care autoritatile romane, eu personal am investit foarte mult. Permiteti-mi sa-mi exprim convingerea ca aceasta Strategie va fi un proiect de mare succes, nu numai pentru statele riverane, dar pentru intreaga Europa", a conchis Traian Basescu.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#basescu, #dunarea, #fluviala, #magistrala, #potential , #stiri Traian Basescu