Basescu: Directiile Agricole trebuie transferate Consiliilor Judetene

Sambata, 28 Martie 2009, ora 08:55
1167 citiri
Basescu: Directiile Agricole trebuie transferate Consiliilor Judetene

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, la intalnirea Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene de la Busteni, ca Directiile Agricole trebuie transferate la Consiliile Judetene, iar rolul acestora trebuie schimbat in asistenta pentru fermieri, transmite corespondentul NewsIn.

Seful statului a mai spus ca descentralizarea va fi facuta in doua etape, in prima, alaturi de Directiile Agricole, urmand sa fi trecute la autoritatile locale unitatile spitalicesti si cele de invatamant.

"Presedintele a propus ca aceasta masura, a descentralizarii, sa fie realizata in doua etape. Prima, pana in 2010, ar insemna trecerea in subordinea Consiliilor Judetene a invatamantului, sanatatii si agriculturii', a declarat, corespondentului NewsIn, primarul din Busteni, Emanoil Savin.

Edilul a precizat ca s-a pus problema ca aceasta prima etapa sa se intinda pe o perioada de 3-4 ani.

Potrivit primarului din Busteni, Emanoil Savin, la intalnirea de sambata au participat aproximativ 60 de persoane din toate structurile UNCJR, Asociatia Municipiilor, Asociatia Oraselor si a Comunelor, dar si reprezentanti ai Prefecturilor din tara. Acestia au discutat pachetul de legi care vizeaza descentralizarea institutiilor publice.

"S-a discutat si despre problemele cu care se confrunta administratia publica si reforma administrativa, despre criza si acordul cu FMI", a mai spus Savin.

Presedintele Traian Basescu le-a mai spus, sambata, presedintilor de consilii judetene ca preluarea spitalelor nu poate fi facuta fara proceduri de management, iar in privinta numarului de ore de scoala, trebuie solicitat un punct de vedere al Ministerului Sanatatii, 30 de ore pe saptamana fiind, in opinia sa, prea multe.

"Va trebui sa va asumati mult mai mult. Ca daca nu se vede un salt si in educatie si la spitale, va fi considerata un esec descentralizarea lor si se vor gasi destui sa demonstreze: <> (...) Mie mi se pare ca aveti doua lucruri esentiale pe care trebuie sa fiti pregatiti sa le preluati: scoala si spitalul (...) Nu luati tot. Luati cateva lucruri care demonstreaza ca administratia locala poate face o gestionare mult mai aproape de interesele colectivitatii", a afirmat Basescu.

Totodata, el a atras atentia asupra faptului ca medicii va trebui sa fie platiti "in alt sistem decat cel care ii obliga acum sa stea cu mana intinsa la pacient". "Ii obliga pur si simplu. Nu poti sa citesti, nu poti sa te pregatesti la 10-15 milioane salariu", a mai spus Basescu.

Un alt subiect pe care Basescu l-a abordat cu presedintii CJ a fost sistemul de educatie, unde, in opinia sa trebuie, de asemenea, introdusa functia de manager de scoala, precum si o consultare cu Ministerul Sanatatii pe tema numarului de ore ale elevilor si a renuntarii la orele de sport, presedintele sustinand ca sportul este necesar pentru "calirea" copiilor.

"Foarte buna solutia- managerul de scoala... frate, te titularizezi la mine la scoala, nu la nivel national si pe urma ce facem? Plus ca acel procent de 30 la suta de ore optionale trebuie sa reflecte interesul comunitatii, specificul local. Ori, in momentul de fata orele optionale sunt ore care se fac dupa structura corpului didactic. Si inveti papadia desi nu mai creste", a mai declarat Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Basescu, #directii, #agricole, #consilii, #judetene , #stiri Traian Basescu