Basescu: deficitul bugetar ar putea depasi 7% din PIB

Marti, 20 Aprilie 2010, ora 19:22
1818 citiri
Basescu: deficitul bugetar ar putea depasi 7% din PIB

Presedintele Basescu a avertizat Guvernul ca datele economice indica riscul ca deficitul bugetar sa depaseasca 7% din PIB in 2010 si ca reducerea cu 5% a costurilor de personal agreata cu FMI nu este suficienta, cerand astfel masuri suplimentare, precum eliminarea oricaror exceptii de la impozitare.

Tinta de deficit bugetar convenita cu Fondul Monetar International pentru acest an este 5,9% din PIB.

"Presedintele a avertizat ca, potrivit datelor actuale, exista riscul ca deficitul bugetar sa depaseasca 7% din PIB in acest an, daca Guvernul se limiteaza la a reduce doar cu 5% cheltuielile de personal, conform intelegerii cu FMI.

El a cerut o reducere mai mare a cheltuielilor publice si de personal, precum si masuri pentru extinderea bazei de impozitare, insistand pentru eliminarea oricaror exceptii de la plata impozitelor", au relatat pentru MEDIAFAX surse participante la intalnire.

Seful statului a cerut totodata Guvernului sa intervina mai eficient in combaterea evaziunii si coruptiei, in special in punctele de trecere a frontierei.

O alta tema abordata de presedinte a fost absorbtia fondurilor comunitare, Basescu avertizand ca exista erori la agentiile de plati din cauza carora Romania ar putea fi obligata sa returneze in acest an o parte din banii alocati de Comisia Europeana pentru agricultura.

Seful statului a solicitat si modificarea legislatiei achizitiilor publice in vederea reducerii duratei aferente licitatiilor pentru proiecte de infrastructura, in special in domeniul transporturilor. "Presedintele i-a anuntat pe ministri ca vor mai fi chemati la Cotroceni", au adaugat sursele citate.

Membrii Guvernului au fost convocati, marti, la Cotroceni, pentru o discutie in care, potrivit Administratiei Prezidentiale, presedintele Traian Basescu le-a cerut ministrilor, printre altele, sa plateasca datoriile statului catre agentii economici.

Potrivit Presedintiei, discutiile dintre Basescu si membrii Guvernului au vizat subiecte referitoare la masuri de reforma care nu mai suporta amanare: reducerea cheltuielilor publice, atat ca efect al reformei in administratia publica la nivel central si local, cat si al unei mai bune tintiri a beneficiarilor sistemului de protectie sociala; procesul de descentralizare; legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate.

Inainte de intalnirea cu presedintele, membrii Guvernului s-au reunit, luni seara, pentru a stabili un punct de vedere unitar asupra problemelor aflate pe agenda discutiei.

Surse participante la reuniune au declarat agentiei MEDIAFAX, luni seara, ca premierul Boc ii va prezenta presedintelui Basescu un raport cu evolutia cheltuielilor publice in perioada 2008-2010 si intentia Guvernului de a reduce in acest an cheltuielile de personal cu 5% fata de 2009, in principal prin concedieri in ultimul trimestru, in intreaga administratie.

Reducerea de cheltuieli cu personalul bugetar va continua si anul viitor, tot cu 5%, atat in administratia centrala, cat si cea locala, operatiune prin care ponderea salariilor bugetarilor sa scada de la peste 9% din PIB la 8,7% din PIB, conform planului pregatit de Executiv. 

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#basescu, #deficit bugetar, #pib, #guvern , #stiri Traian Basescu