Basescu: Daca platim arieratele, pierdem cresterea

Luni, 25 Iulie 2011, ora 18:21
1716 citiri
Basescu: Daca platim arieratele, pierdem cresterea

Seful statului sustine ca plata arieratelor in acest moment va afecta tendinta de crestere din acest an si considera ca plata ar trebui inceputa in toamna, cand "vom avea ceva posibilitati", anunta NewsIn.

"Stiu ca mai sunt multe alte domenii care ar trebui acoperite, dar, in contextul in care ne aflam, noi consideram ca principalul obiectiv este sa mentinem tendinta de crestere si luna urmatoare pentru ca, daca vom continua sa aplicam masuri de austeritate, spre exemplu plata arieratelor acum, si vom diminua resursele pentru investitii, vom pierde tendinta cresterii PIB-ului", a spus Traian Basescu.

Presedintele a subliniat ca principalul obiectiv al sau si al Guvernului este "impingerea resursele guvernamentale in sustinerea crearii de locuri de munca", iar arieratele, precum cele din sistemul sanitar, trebuie platite inspre toamna, daca tendinta de crestere economica se mentine.

"Noi credem ca daca lucrurile vor merge ca in primele sase luni, cu plusul din veniturile bugetare, vom aveam ceva posibilitati, in octombrie, noiembrie, decembrie, chiar daca acum nu platim intreaga nota a arieratelor. Pe de alta parte, sistemul medical trebuie sa negocieze cu furnizorii de medicamente sa extinda perioada de plata. Sunt multe alte tari in Europa care au o perioada de 36 de zile pentru plata", a completat presedintele.

Traian Basescu s-a folosit de acest prilej pentru a reitera nevoia de reformare a sistemului medical, notand ca inchiderea unor spitale nu inseamna ca domeniul a fost modernizat.

"Nu putem continua sa irosim toate resursele intr-un sistem care refuza o reforma reala si un management curat al resurselor. Mai intai, sistemul trebuie sa fie functional din punct de vedere managerial, de la alocarea resurselor, si mai tarziu sa indreptam banii din investitii pentru a acoperi gaurile care se creeaza in mod constant in sistemul sanitar", a spus seful statului.

In final, Basescu a precizat ca acesta a fost si un mesaj "pentru public", sa se inteleaga ca autoritatile nu sunt impotriva bolnavilor, "dar mai intai administratorii din sistemul sanitar trebuie sa se uite la bani" si sa gaseasca surse de finantare.

#arierate, #basescu, #basescu plata arierate , #stiri Traian Basescu