Basescu: Criza a scos la suprafata deficientele statului

Duminica, 27 Septembrie 2009, ora 23:36
1309 citiri
Basescu: Criza a scos la suprafata deficientele statului

 Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Oradea, ca in Romania criza economica a functionat ca un "turnesol" care "scoate la suprafata deficientele statului" si ca aceasta criza arata "cat de ascunsa era partea bugetofaga a statului".

"Problema crizei economice ne-a afectat ca un turnesol care scoate la suprafata deficientele statului", a declarat presedintele Traian Basescu, la intalnirea de la Prefectura Bihor cu reprezentantii autoritatilor locale din judet.

Acesta a spus ca aparitia crizei economice scoate la iveala faptul ca sistemul romanesc nu functioneaza cum trebuie si ca, daca ar fi functionat, Romania nu s-ar confrunta acum cu reducerea aparatului administrativ, respectiv cu inlaturarea "functionarilor incompetenti", si ar avea bani.

"Aceasta criza ne arata cat de ascunsa era partea bugetofaga a statului", a afirmat presedintele. El a mentionat, in acest context, ca Romania are un decalaj de sase-noua luni fata de marile economii.

"Trebuie sa iasa din criza marile economii, apoi o sa iesim si noi, asa cum am intrat in criza la sase-noua luni dupa marile economii. Romania nu poate iesi singura, pentru ca este cuplata la economia globala. Avem un stat care consuma mult prea mult", a spus presedintele, precizand ca aproape 30 la suta din buget se consuma cu aparatul de stat.

In acest context, seful statului a anuntat ca se vor face norme pentru o mai buna si mai judicioasa gestionare a cheltuielilor si pentru administratiile locale, la fel cum s-a facut pentru ministere. "Totusi, discutam de o perioada de criza si decenta trebuie sa functioneze.

Anul acesta au fost cresteri salariale de 2,5 la suta la nivel central si de 15,6 la suta la nivel local. Rationalizarea cheltuielilor in administratie este obligatorie in 2010", a spus el.

Basescu a mentionat ca, totusi, criza economica nu a afectat Romania intr-un mod dramatic, bugetul pentru 2009 fiind la acelasi nivel cu cel alocat in 2007.

"Nu suntem cu resursele la nivelul anului 2002 sau 2004. Suntem mult peste potentialul pe care l-am avut atunci. Nu suntem in pragul nenorocirii", a spus Basescu, indemnand reprezentantii administratiei locale sa absoarba cat mai mult din fondurile europene si sa nu astepte totul de la bugetul de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu, #criza, #stat, #bugetari , #stiri Traian Basescu