Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Basescu: Clima ne spune ca am gresit nepermis de mult

Basescu: Clima ne spune ca am gresit nepermis de mult

Presedintele Traian Basescu sustine ca Uniunea Europeana are o mare problema in ceea ce priveste managementul eficient al apei sub aspect cantitativ, dar mai ales sub aspect calitativ.

Prezent vineri dimineata la Reuniunea ministeriala "Dunare-Marea Neagra: Catre un parteneriat durabil pentru gospodarirea integrata a apelor", seful statului roman a remarcat faptul ca, in prezent, "clima ne spune ca am gresit nepermis de mult".

"Suntem presati de greselile noastre din trecut. Poate ca azi clima ne spune ca am gresit nepermis de mult. Aici, in Romania, de mii de ani avem zapada iarna. Zapada a insemnat intotdeauna belsug, la fel ploile. Azi insa ploile inseamna inundatii greu de controlat si cu urmari greu de evaluat la inceputul fiecarui an", a declarat Traian Basescu.
In opinia sa, solutia nu este reducerea dezvoltarii, dar nici nu se mai poate asista pasiv la cresterea poluarii pe Dunare si in Marea Neagra.

"Avem convingerea ca exista solutii, avem nevoie de abordari interdisciplinare si de politici publice coerente", a subliniat presedintele. El a aratat ca este nevoie de o mai buna planificare si programare, de legi mai bune, este nevoie ca Directiva-cadru pentru ape sa fie respectata si implementata, dar mai ales este nevoie de vointa politica si colaborare intre localitati, state si regiuni, intre cetateni si autoritati.

"Buna cooperare pentru protectia mediului la granita rasariteana a UE ar trebui sa se constituie intr-un exemplu pentru o mai buna cooperare la nivel politic astfel incat intreaga zona sa devina una a stabilitatii si a prosperitatii pentru toti vecinii", a spus seful statului, exprimandu-si speranta ca vremea abordarilor unilaterale in aceasta parte a UE a trecut si ca parteneriatele facute cu buna-credinta sunt cea mai solida garantie a prosperitatii regiunii.

Potrivit sefului statului, efortul principal trebuie sa fie in primul rand al tarilor din bazinul mijlociu si de jos al Dunarii si de la Marea Neagra, pentru ca aici nivelul de dezvoltare este mai mic decat in restul UE si sunt mai putine resurse financiare. "Tarile din regiunea noastra au dreptul sa spere in solidaritatea intregii Uniuni Europene cu problematica de mediu de pe Dunarea de jos si de la Marea Neagra", a subliniat Traian Basescu.

Seful statului a mentionat ca, odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei, UE ajunge sa acopere aproape intregul continent european. "S-a creat un spatiu maritim european. Nu numai ca economia europeana a devenit o economie maritima, dar si vecinatatea UE se defineste in primul rand tot prin spatii maritime - Marea Neagra, Marea Mediterana, Marea Adriatica, Oceanul Atlantic. In acest spatiu continental maritim se adauga o dimensiune fluviala trans-continentala generata de existenta naturala a fluviului Dunarea, dar si de existenta unor constructii de cai navigabile de anvergura, cum sunt canalul Rhin-Main-Dunare si canalul Dunare-Marea Neagra", a aratat presedintele.

In aceste conditii, el afirma ca se fac simtite noi presiuni asupra geografiei acvatice a Europei, iar specificul constructiei UE genereaza o nevoie sporita de mobilitate transcontinentala si de relocalizare a cetatenilor si a activitatilor, cu deosebire datorata circulatiei persoanelor, bunurilor, serviciilor si capitalului pe piata interna a UE. Sunt de mentionat, a spus presedintele, presiunile generate de viitoarele surse energetice ale UE.

"Romania, chiar daca are resurse energetice apreciabile, se confrunta si ea cu problema energiei. Dimensiunea maritima a UE ne arata unele solutii viabile - UE e inconjurata de cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume, de asemenea este aproape de zonele bogate in petrol. Viitorul energetic al UE depinde de zona Marii Nordului si de cea a Marii Mediterane. Cu deosebire insa, viitorul energetic al UE depinde de conexiunile sale cu zona caspica, ceea ce inseamna o noua dimensiune strategica a regiunii Marii Negre", a mai declarat Traian Basescu.

De asemenea, presedintele a subliniat ca, desi globalizarea genereaza presiuni in planul valorilor, iar idealurile democratiei ne fac mai solidari, singura dezvoltare care trebuie acceptata este dezvoltarea durabila. "Ca urmare, vrem sa beneficieze toti de rezultatele dezvoltarii economice-sociale, inclusiv vecinii Europei de dincolo de Marea Neagra", a mai spus Traian Basescu.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 888 ori