Basescu cere pastrarea angajatilor competenti, in dauna clientelei politice

Vineri, 07 Mai 2010, ora 00:46
1307 citiri
Basescu cere pastrarea angajatilor competenti, in dauna clientelei politice

Seful statului a anuntat joi ca, pana la finele anului, conducatorii institutiilor trebuie sa faca evaluari si apoi disponibilizari, aceasta fiind una dintre masurile necesare pentru reducerea intregului fond de salarii cu 25%, si a le-a sugerat acestora sa nu mentina in functii clientela politica, potrivit Newsin.

"Este vorba despre reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar din Romania cu 25%.

Iar pana la sfarsitul anului, sefii de institutii au obligatia sa isi faca selectia, sa ii aleaga pe cei mai buni si nu clientela politica, in asa fel incat in 2011, mentinandu-se anvelopa salarila si in speranta cresterii economiei, salariile sa poata reveni la cele pe care le au acum. Aceasta masura trebuie luata de la 1 iunie", a declarat Traian Basescu in conferinta in care a expus continutul negocierilor cu FMI.

Presedintele a sugerat ca liderii sindicali si sefii institutiilor din administratie sa infiinteze comisii comune in care sa analizeze valoarea fiecarui functionar si, in functie de rezultat, sa stabileasca cine pleaca si cine nu.

"Au timp sase luni, pentru ca veniturile oricum se reduc cu 25%. Pana la sfarsitul lunii decembrie pot sa-si analizeze fiecare salariat in parte", a spus el. Seful statului a spus ca, in momentul de fata, in "economia reala" lucreaza maximum trei milioane de persoane, insa "economia reala" este cea care s-a restructurat "puternic" atat in 2009 cat si in prima parte a lui 2010, pentru ca "a reactionat corect la criza".

"Cel care nu a reactionat corect la criza este statul, care nu si-a diminuat consistent cheltuielile. (...) Statul arata ca un om foarte gras care s-a catarat in spatele unuia foarte slab si asta este economia romaneasca", a spus seful statului.

Basescu a precizat ca, in discutiile cu FMI, o varianta luata in calcul au fost "varianta neincrederii", care viza cresterea TVA de la 19 la 24% si a cotei unice de la 16 la 20%, concomitent cu reducerea salariilor in sectorul bugetar cu 20%, astfel incat Romania sa se incadreze intr-un deficit de 6, 7 sau chiar 8% din PIB.

A doua varianta, denumita de presedinte "varianta increderii", este ca Guvernul sa continue programul de "restructurare masiva" a cheltuielilor. Basescu a precizat ca, in memorandumul ce va fi semnat cu FMI la finalul negocierilor, se va merge pe aceasta ultima varianta.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#basescu, #angajati competenti, #clientela politica , #stiri Traian Basescu