UPDATE Basescu: Cel mai important proiect national al momentului este cheltuirea a 50 de miliarde de euro

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 11:19
2446 citiri
UPDATE Basescu: Cel mai important proiect national al momentului este cheltuirea a 50 de miliarde de euro

Dupa aderarea la NATO si integrarea in Uniunea Europeana, Romania ar trebui sa se concentreze acum pe cheltuirea celor 50 de miliarde de euro alocati de Comunitate pentru perioada 2014-2020, a spus presedintele Traian Basescu, in cadrul unei emisiuni online gazduite de Adevarul. In ceea ce priveste marile proiecte de tara, Basescu sustine, in continuare, reintregirea teritoriala.

Traian Basescu a discutat si despre temele la zi ale agendei publice, precum deciziile recente ale Parlamentului. Adoptarea modificarilor Codului Penal reprezinta o "tentativa de hotie ordinara", dar nu e prea tarziu ca raul sa poata fi evitat, cu ajutorul mass-media si a partenerilor internationali, potrivit presedintelui.

"Este o tentativa de hotie ordinara dar sper ca reactia mass-media si a tuturor aliatilor nostri majori, inclusiv CE, sa ii faca sa dea inapoi. Sunt ca hotii prinsi cu ceasurile furate, la iesirea din casa", a spus Basescu.

Business24 prezinta principalele declaratii ale presedintelui:

- Este exclus ca atunci cand vorbesc despre modificarea Codului Penal si de o lege a amnistiei si a gratierii sa nu stie sefii celor doua mari partide. Exclud aceasta posibilitate. Cat despre Antonescu, el sustine public modificarile. Aceasta nu este imunitate, este o invitatie la furt fara sa ai teama de consecintele legii.

- Acciza pe combustibil si ceea ce am sesizat ca nu era necesar a fi introdus, taxa suplimentara, si concentrarea banilor la ministerul lui Dragnea pentru a fi repartizati administratiilor locale sunt insotite de aceasta modificare, care ii scoate pe primari pe consilieri de sub incidenta conflictului de interese. Ceea ce combate ANI, poate functiona acum.

- Despre reducerea pedepselor in cazul unor infractiuni, in noul Cod Penal: Cred ca daca au ceva de discutat este sa introduca in Codul Penal o situatie tranzitorie ca sa nu eliberam o groaza de infractori cand intra in vigoare noul cod, cu pedepsele reduse. Este vorba despre circa 12.000 de persoane. Sa pui in libertate 12.000 de infractori pe care statul s-a chinuit sa ii extraga din societate ca nu s-au dus acolo singuri. Acum vine o lege care spune: "sa ii facem liberi". Eu as fi spus: "Fratilor, n-avem bani sa construim inca 2-3 puscarii, dar facem puscarii private".

- De ce nu vrea presedintele sa faca 5000 de gratieri, pentru a elibera inchisorile: Eu unul, nu prea am facut gratieri. Sunt pana in 15 oameni in cei 9 ani de mandat. Am gratiat oameni in varsta pentru pedepse pentru incalcarea proprietatii, in diverse conflicte. Am avut o exceptie cu doi tineri prinsi cu droguri. Mi-am dat seama ca le distruge viitorul.

- De ce nu a gratiat Basescu politicieni: Procurorul are curajul sa cerceteze un politician influent, judecatorul are curajul sa dea o sentinta impotriva politicianului, cum sa vin eu sa gratiez? Ar fi o descurajare pentru politisti, judecatori, procurori. Imi aduc aminte de o femeie care a facut sase copii ca sa nu execute doi ani de inchisoare. Am gratiat-o. A dat tarii asteia sase cetateni, mai bine sa stea acasa sa ii creasca.

- Despre baronii locali: Nu ei sunt problema, paradoxal, problema este ca partidele n-au lideri politici puternici, care sa ii tina in patratica lor. Eu nu-mi aduc aminte cand am fost presedinte de partid, cu exceptia unor maraieli pe la colturi, sa vina baronii locali sa ameninte in consiliul permanent.

- Despre relatia cu premierul: Este convenabila pacea in orice conditii? M-as simti parte dintr-un grup impotriva caruia am luptat de cand ma stiu. E grea pacea cand punctele de vedere sunt atat de diferite cu privire la cum trebuie sa arate institutiile statului, valorile dupa care trebuie sa functioneze. Nu spun ca eu sunt un sfant, e controversat modul cum am primit apartamentul din Mihaileanu, acum e controversa cu creditul fiicei mele, in mod cert legal, dar lucrurile au limite. Ce e legal, e legal si ce e marsavie, e marsavie.

- Despre terenul de la Calarasi: A fost o ocazie care a aparut pe piata, ma interesam de pamant si as fi vrut sa fie mai aproape de Bucuresti, eu vreau sa am o ferma. Daca va uitati, "pamanturi Calarasi", "pamanturi Timis", sunt foarte multe anunturi.

- De ce la CEC: Este singura banca ce finanteaza agricultura. Celelalte banci nu functioneaza agricultura. Am discutat cu foarte multi presedinti de banci, "creditati agricultura? Nu, n-avem in portofoliu". Mie nu mi-au dat, ca n-am veniturile necesare. Singura garantie solida au fost veniturile de pe ultimii doi ani, gradul de indatorare este putin peste 50%, are capacitate de creditare. Mie mi-au spus drept in fata pe regulile noastre cu veniturile dumneavoastra nu va putem da credit. N-a fost nimic fraudulos, n-am vorbit cu Ghetea sa dea credit. Ghetea nu era in tara cand s-a dat aprobarea, dar cred ca a fost informat, insa nu stiu sigur.

- De ce se va ocupa de proiectul unirii Republicii Moldova cu Romania, abia cand termina mandatul: pentru ca atunci voi fi liber. In schimb, voi fi un politician care se incadreaza la categoria politicieni seniori, care au dus doua mandate de preseddinte si care sunt credibili cand discuta in Europa. Deci, voi avea libertate si experienta.

- Despre gazele de sist si situatia de la Pungesti: Acolo este o lipsa grotesca de comunicare. Aceea nu e o regiune oarecare cand vine vorba de pamant. Acolo traiesc urmasii razesilor lui Stefan cel Mare. Acolo nu s-a facut colectivizare, au scos hrisoavele de pe vremea lui Stefan cel Mare: "e pamantul nostru", asa ca barbatii au cam facut puscarie. Trebuie lamurite minciunile care li s-au spus oamenilor. Tehnologiile de acum nu mai sunt cele de acum 15 ani, sunt tehnologii mult mai sigure, trebuie facut un efort de explicare. Trebuie gasita o forma de a le garanta sanatatea, pamanturile lor... Se poate din redeventa sa se intoarca spre comunitate o anumita suma. Problema este insa spaima acestor oameni pacaliti si intoxicati cu filme si informatii.

- Statul nu are niciun interes sa bage el bani sa exploateze, trebuie sa faca reglementari sa protejeze mediul. Este o urgenta sa reglementam extractia de gaze din Marea Neagra si extractia gazelor de sist, ca investitorii sa stie regulile.

- Despre proiectele nationale ale Romaniei: In momentul de fata proiectele nationale nu pot fi decat acele proiecte finantate, altfel raman gogosi prin biblioteci. Acum ar fi trebuit sa avem in dezbatere utilizarea a 40 de miliarde de euro la care si Romania contribuie cu circa 25%, deci 50 de miliarde de euro, pentru perioada 2014-2020. Dar nu avem proiectul realziat, Ponta ne prezinta fel de fel de autostrazi. De ce incepe anul bugetar 2014 si nu avem in dezbatere proiectele de tara cu cei 50 de miliarde pe care trebuie sa ii cheltuim in 2014-2020? Iar daca discutam de marele proiect de tara, el este cel pe care l-am enuntat: refacerea teritoriala a tarii.

#traian basescu declaratii , #stiri Traian Basescu