Basescu: Cea mai buna solutie e consolidarea fiscala

Marti, 09 August 2011, ora 23:32
1530 citiri
Basescu: Cea mai buna solutie e consolidarea fiscala

Cea mai buna solutie pentru Romania ar fi continuarea programelor de restructurare si consolidare fiscala, a precizat presedintele Traian Basescu dupa discutiile de la Cotroceni despre economia globala, informeaza Mediafax.

"Am concluzionat impreuna cu cei cu care am avut intalnirea ca solutia corecta pentru Romania este continuarea programelor de restructurare si consolidare fiscala pe care le-am inceput si asupra carora am convenit cu FMI, UE si Banca Mondiala", a afirmat presedintele.

Basescu a spus ca, in interiorul acestor programe, prioritare trebuie sa fie continuarea politicilor de reducere a cheltuielilor de functionare a statului, continuarea programelor de optimizare a cheltuielilor sociale si declansarea, urgent, a unui program care sa permita ca pe termen mediu sa fie echilibrate resursele fondului de pensii.

"Reducerea deficitelor diverselor fonduri trebuie sa fie o prioritate majora pe termen mediu. O sa va dau si cateva cifre. Spre exemplu, anul acesta deficitul fondului de pensii este de 14,8 miliarde de lei noi. Acesti bani nu sunt decat pe piete, trebuie sa-i imprumutam.

De asemenea, fondul de somaj are un deficit de doua miliarde de lei, alta jumatate de miliard de euro, daca vreti. Transformati cei 14,8 miliarde de lei noi de la pensii si mai adaugam si doua miliarde deficitul de la sanatate.

Toate aceste deficite reprezinta bani pe care Romania trebuie sa-i imprumute. Ii imprumuta, ii pune in bugetul de stat si ii transfera catre fondurile deficitare", a spus presedintele.

El a explicat ca, in acest context, "declaratiile cu mariri nu inseamna nimic altceva decat marirea volumului de bani care trebuie imprumutati, si nu la dobanzi foarte mici".

"De asemenea, prioritara ramane accelerarea procesului de restructurare a companiilor de stat.

Managerii companiilor de stat trebuie sa stie ca nimeni nu mai poate tolera indiferenta cu privire la performanta ecoRESnomica a companiilor de stat, indiferent ca este vorba de societati comerciale sau regii", a spus presedintele.

El a adaugat ca o alta prioritate este legata de utilizarea fondurilor europene, din acest punct de vedere existand deja o crestere a nivelului de utilizare a banilor europeni.

"Tot mai multe facturi sunt stranse la decontare si, dupa ce vom termina verificarea contractelor in derulare, vor fi trimise la Bruxelles spre decontare. Dar lucrurile arata mai bine decat anul trecut", a adaugat Basescu.

Seful statului a mai spus ca la reuniune s-a discutat "in treacat" si oportunitatea acordului nou cu FMI, UE si BM.

"Si am ajuns la concluzia ca a fost o buna decizie chiar daca a fost puternic criticata de mai multi sau mai putini cunoscatori din presa, din lumea politica sau din mediul economic", a mai declarat presedintele.

"As spune ca ramanem in continuare cu doua obiective majore: continuarea consolidarii fiscale si stimularea cresterii economice cu accent pe bani in investitii, nu transferati la consum", a conchis Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#consolidare fiscala, #restructurare, #traian basescu discutii cotroceni, #criza, #fond somaj, #fond pensii , #stiri Traian Basescu