Basescu: CE va supraveghea "dezechilibrele intre productivitate si cresterile de salarii"

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 00:03
1505 citiri
Basescu: CE va supraveghea "dezechilibrele intre productivitate si cresterile de salarii"

Presedintele Traian Basescu a prezentat joi contextul european in care Romania, cu o scazuta productivitatea a muncii pe piata UE, trebuie sa-si creasca atractivitatea pentru investitorii straini, adaugand ca CE va monitoriza dezechilibrele intre productivitate si cresterile de salarii, informeaza Newsin.

Competitivitatea UE in raport cu Statele Unite este mai mica cu 25%, iar, la randul sau, competitivitatea Romaniei in raport cu primele 15 state membre ale Uniunii este de doar 48%, a informat presedintele.

"Aceasta nu mai este o problema cu care sa ne jucam, daca vrem sa dam sanse romanilor sa traiasca la un moment dat intr-o tara care sa le asigure prosperitatea", a punctat el.

"De la mijlocul anilor '90, Uniunea Europeana pierde in competitia competitivitatii in relatia cu Statele Unite. Va pot da si un element care sa va ajute dintr-un studiu care este la dispozitia noastra. In Statele Unite se lucreaza anual cu cinci saptamani mai mult decat in Uniunea Europeana.

Romania are insa a se compara nu cu Statele Unite, ci cu ea in interiorul Europei.Tot pe ultimele evaluari, Romania este in regiune o tara de mijloc din punct de vedere al atractivitatii.

Inaintea noastra este Polonia, ca piata foarte mare, este Cehia, Slovacia, dupa noi Ucraina, Bulgaria, tarile baltice, Croatia, Serbia. Deci, reducandu-se foarte mult atractivitatea regiunii, si nu numai a regiunii, a Europei in general, pentru investitii este crucial ce facem in continuare pentru imbunatatirea mediului de afaceri", a mentionat Basescu.

"Sunt doua seturi de masuri care s-au adoptat sau urmeaza sa se adopte la nivelul UE. Primul set de masuri vizeaza crearea unui mecanism european de stabilitate pentru a preveni orice derapaj in zona euro. Al doilea set de masuri este legat de pachetul de competitivitate.

Al doilea subiect discutat este legat de pactul de competitivitate vizeaza consolidarea disciplinei fiscale cu o reflectare puternica in criteriul datoriei publice, ce nu trebuie sa depaseasca 60% din PIB si, in acelati timp, creeaza un sistem de sanctiuni pentru statele care nu se incadreaza in criteriile pactului de stabilitate sau criteriile de la Maastricht", a explicat presedintele.

Basescu a punctat ca un element important al pactului de competitivitate este legat de extinderea supravegherii economice la dezechilibrele macroeconomice si de competitivitate, adica CE "va supraveghea dezechilibrele intre productivitate si cresterile de salarii".

De asemenea, se pune problema si a coordonarii politicilor economice ale statelor membre UE. "Aproape toate statele au mari deficite la fondul de pensii, aproape toate statele au programe de protectie sociala excesive si tot aici se pune problema coordonarii in domeniul impozitelor, problema pe care Romania o respinge in mod categoric.

Nu avem cum sa mergem pe o coordonare a impozitelor. In primul rand, romanii n-ar putea suporta sistemele de impozitare din tari avansate si, in al doilea rand, fiscalitatea noastra are si rolul de a face tara mai atractiva pentru investitii.

De aceea ne zbatem sa mentinem cota unica. Deci, in ceea ce priveste politicile privind sustenabilitatea finantelor publice, suntem de acord sa discutam si sa avem politici de echilibrare a deficitelor fondurilor, suntem de acord sa discutam politici legate de nivelul de asistenta sociala si sa revizuim exagerarile, daca ele sunt, dar nu putem fi de acord cu coordonarea in domeniul impozitelor si taxelor. De asemenea, aditional celor patru puncte deja agreate, un subiect il va constitui costul unitar al fortei de munca.

Aici, pentru noi este clar ca interpretam aceasta teza numai prin ideea corelarii dintre productivitate si venit (...) In sfarsit, tot aditional, se propune sa privim la politici pentru stimularea concurentei", a mai prezentat Traian Basescu.

#dezechilibrele intre productivitate, #dezechilibre, #cresteri de salarii, #CE , #stiri Traian Basescu