Basescu, catre utilizatorii de fonduri UE: nicio achizitie nu scapa neverificata

Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 00:00
1183 citiri
Basescu, catre utilizatorii de fonduri UE: nicio achizitie nu scapa neverificata

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca, pentru prima data, trage un semnal de alarma prin care ii atentioneaza pe beneficiarii de fonduri europene ca banii primiti "se verifica in timp" si, in caz de nereguli, sumele trebuie returnate, informeaza Mediafax. 

"Este prima data cand trag un astfel de semnal catre cei care utilizeaza fonduri europene. Ii atentionez ca sumele pot fi integral rambursate (...)

Este un apel pe care il fac si catre sectorul privat, catre firme si catre firmele in care actionar majoritar este statul si catre municipalitate, primarii comunale ca nerespectarea procedurilor duce peste un an, doi, trei, cand vine controlul, cu privire la achizitii, duce la returnarea banilor", a precizat Traian Basescu.

El a spus ca profita de iesirea sa publica sa-i atentioneze pe toti utilizatorii de bani europeni ca "nicio achizitie nu scapa neverificata de organismele interne ale Romaniei si de organismele europene".

Traian Basescu a facut aceste precizari dupa ce a spus ca Romania trebuie deja sa plateasca penalitati, din punct de vedere al banilor europeni, pentru anul 2007, in valoare de 16,1 milioane euro, iar pentru 2008 "de alte 6,6 milioane de euro pentru intarzierea platilor la hectar".

Traian Basescu a spus ca la televiziuni sunt "baieti care tipa intr-una dupa subventii, dar ei, impreuna cu functionarii din agentiile de plati, datorita incorectitudinii declaratiilor suprafetelor", se ajunge in situatia de a plati penalitati.

"De asemenea, vom avea si corectii financiare pentru 2007 in valoare de 42 milioane de euro, tot la agricultura, pentru 2008 suma de 100 milioane de euro, sunt pentru incorectitudini in declararea suprafetelor", a precizat seful statului.

Totodata, Traian Basescu a aratat Romania a avut pe programul SAPARD 211 proiecte care vizau industria carnii si productia de oua. "Industria carnii, sunt baietii aceia veseli care vin mereu la televiziuni si ne anunta cum cresc preturile, daca bate vantul dintr-o parte, daca nu-i da guvernul nu stiu ce bani de buzunar sau de construit case", a adaugat Basescu.

El a aratat ca OLAF a constatat ca din cele 211 proiecte care vizeaza industria carnii si productia de oua, 62 sunt suspecte de fraudare, fraudele constand in fals in facturare, selectie de oferte formale, manipularea procedurilor de achizitie.

Potrivit lui Traian Basescu, din cele 62 de proiecte, pentru 17 s-a facut deja solicitare oficiala sa fie returnati banii catre Uniunea Europeana.

"Suma pentru 17 proiecte la care sunt certe in momentul de fata falsificarile de facturi si manipularea procedurilor de achizitie este de 12,75 milioane de euro care trebuie returnati, dar asta doar la 17 proiecte din 62 suspecte", a aratat seful statului.

El a precizat ca exponentii acestei zone "nu au facut un lucru elementar, sa fie cinstiti atunci cand au utilizat bani europeni, iar frauda, falsul in facturi si falsificarea ofertelor sunt deja dovedite" si banii ceruti de OLAF la 17 firme. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#basescu, #fonduri, #sapard, #ue , #stiri Traian Basescu