Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Basescu catre Guvern: Inchideti odata subiectul datoriilor Rompetrol!

Basescu catre Guvern: Inchideti odata subiectul datoriilor Rompetrol!

Presedintele Basescu a cerut Guvernului sa " inchida odata subiectul Rompetrol, cu datoriile pe care le are", potrivit NewsIn.

"Rompetrolul – un alt proiect care sta blocat.     Il tergiversam, desi ne este clar ca ordonanta prin care s-a facut este prost scrisa. Bine, prost scrisa, inchide odata subiectul Rompetrol, cu datoriile pe care le are!", a spus Basescu la scoala de vara a PDL de la Eforie Nord.

Directorul financiar al Grupului Rompetrol, Dmitry Grigoryev, a declarat in iulie la Navodari, ca grupul “nu mai datoreaza niciun banut” statului roman si ca in prezent se negociaza rascumpararea actiunilor la “pretul pietei”.

“Noi nu mai datoram niciun banut statului roman. si chiar saptamana trecuta statul roman a devenit actionar minoritar la Rompetrol Rafinare. Ne-am mai asumat insa sa rascumparam actiunile la pretul pietei”, a declarat marti Dmitry Grigoryev, intr-o conferinta de presa la Rafinaria Petromidia din Navodari.

Reprezentantul Rompetrol a mai spus ca grupul va aplica cele mai bune metodologii pentru a defini pretul de piata al actiunilor Rompetrol ce vor fi rascumparate si ca vor angaja o companie care sa evalueze aceste actiuni.

“Situatia in care se gaseste Rompetrol Rafinare este destul de delicata. Numarul de actiuni cu care e listata, de circa 1%, este nesemnificativ pentru a arata valoarea de piata reala. (…) Vom cauta o solutie care sa satisfaca ambele parti”, a precizat directorul financiar al Grupului Rompetrol.

Statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, este oficial inregistrat de saptamana trecuta ca actionar minoritar la Rompetrol Rafinare (RRC), detinand 44,6959% din actiunile companiei.

Grupul Rompetrol a platit pana in prezent doar 70 milioane dolari in contul datoriilor catre statul roman. Rompetrol trebuia sa plateasca statului roman datoria de 600 milioane dolari in contul careia s-au emis obligatiuni in 2003, cu scadenta in 2010.

Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 118 din 2003, creantele bugetare ale Rompetrol Rafinare, la data de 30 septembrie 2003, s-au transformat in obligatiuni. Datoriile pot fi returnate prin plata in bani sau in actiuni. 250 milioane dolari este dobanda aferenta obligatiunilor platita pana la scadenta.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 952 ori