Basescu: Bancile mama au obligatia sa nu retraga banii de la bancile romanesti

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 10:44
1253 citiri
Basescu: Bancile mama au obligatia sa nu retraga banii de la bancile romanesti

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca Romania va sustine la Consiliul European din martie ca bancile-mama din zona euro care detin actionariatul majoritar al bancilor din zona non-euro sa le asigure acestora necesarul de resurse pentru finantarea activitatilor economice.

"Noi sustinem o mare responsabilitate a bancilor care sunt actionari majoritari la bancile romanesti. Nu vorbesc despre soliditatea sistemului bancar romanesc, bancile romanesti sunt solide, dar cei care detin actionariatul majoritar au obligatia sa continue sa asigure bancilor din Romania pe care, practic, le patroneaza, necesarul de surse pentru finantarea activitatilor economice de pe piata financiara romaneasca", a declarat presedintele Traian Basescu dupa o vizita de stat de doua zile efectuata in Ungaria.

Seful statului a aratat ca bancile care detin actionariatul majoritar al bancilor romanesti trebuie sa-si indeplineasca obligatiile fata de piata romaneasca. "Acest subiect, Romania il va ridica extrem de solid argumentat cu ocazia Consiliului European din martie. Apreciem ca statul roman nu are obligatia de a se imprumuta pentru a substitui obligatiile bancilor-mama care au actionatul majoritar in bancile din Romania", a precizat seful statului.

Presedintele a explicat ca exista o diferenta consistenta intre tarile din zona euro si cele din zona non-euro, cum sunt Romania si Ungaria, in ceea ce priveste modul cum s-a facut simtit sprijinul european in contextul crizei. in aceste conditii, a aratat Basescu, bancile-mama aflate in tarile din zona euro au obligatia sa continue sa finanteze bancile al carui actionat majoritar il detin in Romania. "Aici politica facuta de Uniune, implicit de Comisie, de Banca Europeana, trebuie sa fie de alocare de resurse financiare destinate transferului in bancile din statele care nu sunt in zona euro", a subliniat seful statului.

#bancile, #bancilor, #care, #din, #euro, #majoritar, #romania, #statului, #sunt, #zona , #stiri Traian Basescu