Basescu: Avem birocrati incompetenti, care au lasat nefolosite 9 miliarde de euro

Luni, 09 Martie 2009, ora 17:35
1328 citiri
Basescu: Avem birocrati incompetenti, care au lasat nefolosite 9 miliarde de euro

Presedintele Traian Basescu a declarat luni, in Parlament, ca nefolosirea sumelor obtinute prin credite externe de Romania in ultimii ani este o dovada a ineficientei birocratice, el criticand si faptul ca unii functionari au obtinut in justitie sporuri nejustificate.

Presedintele s-a aratat nemultumit, in discursul pe care l-a sustinut in Parlament, ca Romania nu foloseste banii obtinuti din credite externe in ultimii ani. " In afara de resursele bugetare, Romania dispune de finantari pe termen lung neutilizate si angajate deja de cativa ani cu Banca Europeana de Investitii, Banca de Dezvoltare a Comisiei Europene, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare in valoare de 3,55 miliarde euro. Am inceput deja sa platim comisioane de neutilizare in valoare de milioane de euro anual.

Pe de alta parte, fondurile structurale nerambursabile alocate Romaniei de catre UE pentru 2007, 2008 si 2009 si neutilizate pana la inceputul acestei luni se ridica la 5,5 miliarde euro. Un total de 9 miliarde euro", a aratat seful statului.

Basescu a spus ca daca s-ar putea folosi macar 3-4 miliarde, s-ar genera dezvoltare, o minima crestere economica si s-ar creea locuri de munca.

Presedinele a spus ca nefolosirea acestor sume este un lucru inadmisibil, care arata "ineficienta profunda a acestui aparat constituit pe criterii clientelare si nu pe cel al competentei".

Mai mult, Basescu a criticat functionarii ca au dat in judecata statul pentru a obtine sporuri. "In timp ce zeci de mii de oameni isi pierd locurile de munca, bugetarii sunt in procese pentru acordarea de sporuri din anii anteriori, dar si pentru viitor. Nu este doar cazul justitiei, functionari din ministerul Muncii au reusit retroactiv sporuri uriase, controlori ai Curtii de Conturi care controleaza utilizarea creditelor externe au obtinut de curand in instanta dreptul de a li se da 65% din salariu si foarte multe astfel de exemple. Practic, Guvernul si Parlamentul nu mai controleaza bugetul statului si salarizarea. O alta putere din afara celei legislative si a celei executive decide bugetul statului", a mai atentionat Traian Basescu.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu, #birocratica, #buget, #fonduri, #incompetenta, #nerambursabile, #sporuri , #stiri Traian Basescu