Basescu ar fi preferat impozitarea pensiilor

Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 16:18
1500 citiri
Basescu ar fi preferat impozitarea pensiilor

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca ar fi preferat impozitarea pensiilor cresterii TVA-ului, exprimandu-si speranta ca la 1 ianuarie 2011 Guvernul nu va veni cu o noua solutie de crestere a TVA-ului, ci cu introducerea impozitului pe orice venit, inclusiv pe pensii.

"Mi-am asumat tot oprobiul anuntului cu reducerea pensiilor. Exista si o alta varianta: impozitarea pensiilor, cota unica introdusa la pensii", a subliniat seful statului miercuri, in cadrul unui interviu acordat postului public de radio, referindu-se la o masura alternativa solutiei adoptate de Guvern pentru mentinerea deficitului, si anume cresterea TVA cu 5%.

Basescu a subliniat ca nu crede ca exista in Romania venit care nu trebuie impozitat, "ca in orice tara civilizata".

"Cred ca suntem intr-un cliseu, eu nu spun ca pensionarii au venituri suficiente, dar privind pe statisticile oficiale din 2007 - n-avem altele - saracia la nivelul pensionarilor este de 15,7%, iar in zona celor tineri este de 37%.

Deci cred ca a venit timpul sa iesim din clisee si din povesti. Doamne fereste, nu vreau sa fiu gresit interpretat, dar sunt adevaruri care trebuie spuse. Am facut pensia minima garantata de 350 de lei in conditiile in care aceasta nu a existat pana la finalul lui 2008.

800.000 de oameni care nu au contribuit niciodata au devenit pensionari ai bugetului de pensii. Oamenii acestia sunt in cea mai mare parte a lor in mediul rural, oameni care traiesc din economia naturala.

Eu nu spun ca trebuie taiata aceasta pensie, e in regula, decat sa mai aiba grija sa vanda zece litri de lapte la piata ca sa-si cumpere medicamente, e bine ca statul a avut o interventie, dar nu cred ca exista venit in Romania care nu trebuie impozitat si sper ca de la 1 ianuarie Guvernul sa nu vina cu o alta masura de genul si sa nu introduca impozit pe orice venit, inculsiv pe pensii", a explicat Traian Basescu.

Seful statului a apreciat ca acest punct de vedere va fi "super-mediatizat" si atacat de aceiasi "demagogi" care au clamat iminenta cresterii TVA-ului si a cotei unice cand Romania se afla in discutii pentru un acord cu FMI, care au "tipat" apoi sa nu se reduca pensiile si salariile, iar acum "urla" ca a crescut TVA-ul.

"Daca nu ne obisnuim sa fim cinstiti, sa recunoastem ca nu avem bani pentru ceea ce politicienii si-au permis sa dea, si aici vin la culpa majora a politicienilor: tot timpul au cumparat voturi dand legi de asistenta sociala atunci cand nu ar fi trebuit", a spus presedintele.

El a sustinut ca se refera la politicienii tuturor partidelor, dar a atacat voalat PNL, spunand "cel mai mare jaf" legat de buget s-a produs in 2007-2008, iar "asta i-a ajutat unui partid de a crescut de la 10 la 18-19%, cat o fi luat in alegeri".

"Acum factura o platesc cei pacaliti", a subliniat presedintele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu, #impozitare, #pensii, #saracie, #tva , #stiri Traian Basescu